Лена Бориславова и Яна Балникова напуснаха НС, 12 нови депутати положиха клетва

Ружа Райчева 15 декември 2021 в 09:43 4461 0

Снимка БТА

Парламентът прие оставките на народните представителки Лена Бориславова и Яна Балникова от „Продължаваме промяната“. Двете ще започнат работа в Министерския съвет (МС) в новосформирания политически кабинет на премиера Кирил Петков.

Вчера двете дами, които са сред най-приближените до водачите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, подадоха заявления за напускане на Народното събрание.

Ден преди тях заявление за напускане подаде и колегата им Велико Минков от ПП, като оставката му още не е гласувана в парламента. 

Младата юристка Лена Бориславова става шеф на кабинета на Кирил Петков, а бившият служебен икономически зам.-министър Яна Балникова ще бъде съветник по регионалните въпроси, написа самата тя във фейсбук снощи. 

Бориславова влезе в парламента втора от листата на ПП в 24 МИР и на нейното място в парламента най-вероятно ще застане 61-годишният Любомир Попйорданов. Яна Балникова беше водач листата на ПП за 7 МИР Габрово. Очаква се нейното място в НС да заеме Богомил Петков.

Снимка: БТА

12 нови депутати положиха клетва днес, след като част от народните представители станаха министри в политическия кабинет на новия премиер.

Шестима народни представители от „Продължаваме промяната“ положиха клетва. Това са съпредседателят на партия "Волт" Венцислава Любенова (на мястото на Кирил Петков); строителният инженер Ивайло Стайков (на мястото на Асен Василев); докторантът в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Александра Корчева (на мястото на Калина Костадинова); председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров (на мястото на Даниел Лорер); завършилият "Международни отношения" в чужбина Калин Иванов (на мястото на Николай Събев); занимаващият се с управление на екипи и процеси в банковата сфера Младен Запрянов (на мястото на Атанас Атанасов).

Новите депутати в БСП са четирима: председателят на "Екогласност" Емил Георгиев (на мястото на Корнелия Нинова); строителният инженер Момчил Ненов (на мястото на Георги Гьоков); юристът и настоящ председател на общинския съвет в Нови Пазар Иван Ганчев (на мястото на Иван Иванов); бившият депутат Благовест Кирилов (на мястото на Христо Проданов). Председател на групата на левицата става Георги Свиленски, а в ръководството като зам.-председател влиза колегата му Иван Ченчев.

На мястото на Радостин Василев от „Има такъв народ“ се закле инженерът Венцислав Петков, а в групата на "Демократична България" на мястото на Божидар Божанов - избраният с преференции областен председател на ДСБ в Самоков Васил Зашкев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови