Курумбашев: Камионите не са носталгични, не трябва да се прибират на 3 седмици

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2018 в 09:00 1046 0

В транспортна комисия искахме да отпадне искането да се връща превозното средство на всеки три седмици, тъй като ние не успяхме да разберем - защо, ако шофьорите са носталгични за техните семейства и трябва да се връщат в страните си, трябва и камионите да са носталгични за техните семейства.

Това заяви пред БТВ Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, след като беше върнат спорният пакет „Мобилност” и обсъжданията по текстовете започват отначало. Той обясни, че е разговарял с немския си колега Исмаил Ертуг - идеолог на тази идея. „Казах, че сме му закачили снимката на няколко български гранични пункта и го очакваме, като „национален герой”. Той ясно разбира, че това предложение наказва нас – държавите, които са в периферията на ЕС. Обясних му, че не е едно и също да се прибере един камион от Германия до Чехия и от Германия до България. Той ясно разбира, че ни поставя в неравнопоставено положение. След вчерашното гласуване каза, че чака по-добро предложение”, обясни Курумбашев.

„Искам да се обърна и с молба към всички български партии, на първо място към управляващата - никой да не се опитва да приватизира успеха на българските евродепутати, които вчера успяха да върнат директивата и да не си я приписва лично за себе си, и да не се посреща премиерът, като „Цар-освободител” на летището. Не е честно да се каже, че този резултат е действие на един човек или на една партия. Това е резултат на общите усилия на всички евродепутати от много държави”, категоричен бе той. Според него с наближаването на европейските избори, желанието на някой европолитици да се пъчат на мегдана нараства и възможността за постигане на компромис намалява.

„Следващият европарламент и следващите български евродепутати имат по-голям шанс за компромис”, добави той. Курумбашев отправи съвет към парвителството - след като има направен пътен алианс от държавите от Бенелюкс, Германия, Франция, скандинавските държави, е крайно време и засегнатите от пакета „Мобилност” да образуват също съюз, за да блокират неизгодните предложения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови