Купуваме 98 машини ''Страйкър'' от САЩ за 1,2 млрд. долара

Ружа Райчева 01 декември 2023 в 15:39 1521 2

Министърът на отбраната Тодор Тагарев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Министърът на отбраната Тодор Тагарев в пленарната зала

Парламентът ратифицира договорa за придобиване на бойни машини "Страйкър". Договорът е за 98 бойни, разузнавателни и специални машини за близо 1,2 млрд. долара.

От 206 гласували народни представители "за" бяха 148, "против" - 53, а петима се въздържаха. След успешното приемане на законопроекта на първо четене председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) поиска договорът да се обсъди директно на второ четене в пленарната зала.

Министерският съвет очаква в кратък срок да се преодолее част от дефицита в сухопътните войски на българската армия.

Договорът е подписан на 26 септември в САЩ и на 17 ноември София. България ще плати първоначален депозит от 263 360 000 долара, след като ратификацията бъде обнародавана в Държавен вестник. Остатъкът от дължимите суми ще се изплащат до 2027 г.

Машините "Страйкър" ще се "асемблират" в България в завода ТЕРЕМ, като 40% от дейностите по тях ще се правят тук. Водят се преговори и за това България да започне да произвеждаме и артилерийски снаряди за машините, които са с калибър, различен от традиционния за българския военно-промишлен комплекс.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев благодари на депутатите, че днес парламентът ще направи малък празник за сухопътни войски, които от 35 години очакват нова техника. Той изтъкна, че принципът на този вид договори е плащането да приключи преди доставката на последните машини.  

"Договорен е най-добрият за нас вариант, като сме отчели възможностите за плащане от страна на Министерството на финансите", увери Тагарев. 

Очаквано, от опозицията се обявиха против договора по време на дебатите. Румен Гечев от БСП заяви, че този договор е унизителен и оскърбителен заради финансовите си параметри.

Димо Дренчев от "Възраждане" каза, че такива машини ще се произвеждат и в България, за да се продават на натовски армии. Неговият брат Николай Дренчев ("Възраждане") заяви, че с този договор се "купува пауза в Магнитски". По думите му е абсурдно това, че "Страйкър" работят с калибър, различен от приетия в България. "Не купуваме бойни мощности, а купуваме "конграчулейшън", иронично отбеляза Николай Дренчев.

Валентин Радев от ГЕРБ каза, че тази инвестиция е най-важната, която се е правила в Българската армия от около 10 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

02.12 2023 в 10:01

Русия вече празнува, че троянския й кон е успял да се докопоа до тази техника и в скоро време всичко ще бъде предадено на мАсква. Отдено стои и въпроса кой ще ползва и кой ще поддържа тази техника в несъществуващата българска армия?

-1650

1

ob1

01.12 2023 в 17:28

И кой по-точно калибър е толкова труден за усвояване?
То неслучайно думата е превъоръжаване. Защо според в***раждане трябва да стоим на съветските калибри?
В момента примерно правим 152мм, но правим и 155мм снаряди. Не искат да има ново производство, работни места, ноу-хау и перспективи ли?
Сигурен съм, че господарят им го иска, само дето не е в наш интерес. ДГД :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика