Куп институции следиха хешкода и удостоверяването на машините за вота

Мая Младенова 25 май 2024 в 19:54 2070 3

Софтуер за машинно гласуване

Снимка МЕУ

Част от процеса по удостоверяване на машините и софтуера за машинното гласуване.

Няколко институции институции, сред които Министерството на електронното управление (МЕУ), ДАНС, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС), следиха удостоверяването на софтуера за машините за вота 2 в 1 на 9 юни и генерирането на хешкода, който ще се отпечатва на контролните разписки и бюлетините.

Доклад за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация, както и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщават от министерството.

По-рано днес ЦИК извърши довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление. По време на процедурата присъстваха и представители на партии, коалиции и неправителствени организации. Процесът се наблюдаваше и от специалисти на Държавна агенция „Национална сигурност“ и се излъчи на живо в зала „Партер“ на МЕУ, допълват от министерството.

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 4F 0B E0 3E E8 44 FD CF 48 9D 56 D7 BC 7C 49 6B 1B E0 9D A7 17 D1 6C 4C 3D 95 DB BE 24 F1 D4 71.

Именно с процеса около заснемането на удостоверяване на машините за предходните избори избухна скандалът, довел до отпадане на гласуването с машини на 29 октомври 2023 г.

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    3

    dolivo

    26.05 2024 в 08:47

    аха, шашмата е другаде

    2104

    2

    Mateevk

    25.05 2024 в 22:28

    И какъв е смисълът от всички тези кодове, при положение, че машините служат на практика за принтери, тоест след гласуване вадят разписка, която се сгъва и поставя в отделна урна и после тези разписки се броят, а не данните от паметта на машините. Колко идиота има, които няма да погледнат дали на разписката им е отразен правилно вота? Тоест няма как централно да се пипнат така машините, че аз примерно да не забележа, че съм гласувал за моя фаворит по Магнитски, а пък машината ми е отпечатала вот за фаворита на Митрофанова. Само като пример го давам, ама май до този абсурден избор ни докараха или се докарахме.

    2550

    1

    alfakentavur

    25.05 2024 в 20:36

    Така. Машините нямат връзка с Интернет. Контролират се, следят ги, пазят ги, имат втора флашка за сравнение и така нататък.
    Елиминират невалидните бюлетини.
    Някой да сравни всичко това с хартиените бюлетини, при които видяхме как се наспиват преференции, как се правят невалидни и как се броят "грешно".
    Великите противници на машинното гласуване да сравнят и да си признаят къде им бърка машинното гласуване.
    Елиминира възможността за манипулиране и фалшифициране.
    Който не иска машинно, иска да купува и фалшифицира.
    Prove me that I am wrong!
     
    X

    Сърбия - приятел или враг