Кунева се подготвя за местни избори и мина в опозиция на ГЕРБ

OFFNews 17 юни 2017 в 18:45 5152 0

Кунева се подготвя за местни избори и мина в опозиция на ГЕРБ

ДБГ София започва подготовка за местните избори и ще разработва програмата за развитие на столицата. Това е станало ясно днес на проведената софийска конференция на партията.

От ДБГ София ще настояват да се въведе единната електронна система за прием в първи клас, което ще доведе до публичност и прозрачност на приема, за незабавни мерки за борба с мръсния въздух, изграждане на по-добра инфраструктура в столицата не само в на големите булеварди, но и в кварталите.

Борбата с корупцията не се изчерпва с показни акции по границата или във вътрешността на страната, а решителни стъпки за приемането на закон и създаването на работещи контролни органи, каза Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите", по време на конференцията „Пътят към промяната", в която взеха участие около 150 души от столицата и Софийска област от ДБГ.

След настояване от наша страна антикорупционният закон беше приет на първо четене в предишния парламент, но нямаше политическа воля да мине и на второ четене. Сега управляващите ще си намерят ново оправдание и отново да няма реални действия. Именно моторът на реформите, какъвто бяхме ние, липсва в този парлемнт, каза тя.

ДБГ е опозиция на управлението и макар също като ГЕРБ да сме член на ЕНП, няма да останем безкритични. От 20 години слушаме за намаляване на административната тежест, но въвеждането на електронно управление не бива да се изчерпва само със служебно издаване на свидетелство за съдимост, а да се изгради система, която да сложи край на постоянното чакане от гражданите и бизнеса, добави тя.

На последните избори 25% от вота беше контролиран или купен вот. Това води до закрепване на един порочен модел на управление, срещу който е крайно време да се изправим. Наша задача е да се борим за честни избори, за да влезем силно в местната и националната власт и да променим този модел на управление, каза Димитър Делчев, заместник председател на ДБГ от РБ.

Делчев бе категоричен, че в момента не може да се говори за обединение, при което няколко лидери да подпишат договор за съвместна работа. ДБГ трябва да бъде отворена за разговори с всяка политическа партия, организация или отделни граждани, с които подкрепяме едни и същи каузи и имаме идентични ценности, категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови