Quantcast

Кунева: Брекзит поставя остро въпроса за председателството ни

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2016 в 14:19 4621 5

Решението от референдума във Великобритания поставя остро въпроса с Българското председателство на Съвета на ЕС, тъй като сме в една тройка с Великобритания и Естония.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по БНТ. По думите й следващите дни ще са решаващи, предстоят много разговори и с генералният секретариат на Съвета, за да се намери най-добрият вариант. 

Кунева посочи, че при опознавателните преговори преди референдума са се очертали няколко възможни варианта. Единият е Великобритания да остане в тройката, но този вариант според нея изглежда все по-малко вероятен предвид ясния знак днес, че те излизат от съюза. Другият вариант е Малта да поеме и британското председателство, което би удължило мандата й от шест на 12 месеца и това би поставило сериозно предизвикателство пред страната. Третият най-реалистичен вариант, по думите й, е да бъде изтеглен мандатът на естонското председателство, което пък би оказало пряк ефект върху българското. Допреди година имаше гласове, че България е започнала твърде рано подготовката си и че няма от какво да се притеснява, но днешното решение променя ситуацията и трябва да имаме чувство за спешност.

Спешно е да разберем какво правим с изготвянето на приоритетите на тройката, които планирахме да направим заедно с Великобритания, ще се променя ли изобщо форматът на триото. Има и безкрайно много технически подробности за решаване – от документите през комуникационната програма, посочи още Кунева.

Вицепремиерът посочи още, че европейските политици, в това число и националните, трябва да си дадат ясна сметка успяват ли да обяснят добре предимствата на общия съюз на своите граждани. Великобритания има изключително добри икономически показатели и благодарение на достъпа до общия пазар.

Въпросите пред нас са в три посоки. Първо, без съмнение трябва да си направим изводи на национално, европейско и международно ниво. А те са, че трябва да продължим да търсим начини да комуникираме последователно Европа, колкото да е трудно. Популизмът е опасен, той е ленивост на ума и на решенията и затова се заплаща силно след това, каза тя.

Вторият извод е да не се оставя вакуум в ЕС по отношение на останалите водещи теми за съюза, като миграционната криза, сигурността и икономическия растеж. След дните на вътрешнонационални консултации, да направим така, че да няма празнота в основните ни политики.

Третият извод е засилване на интеграцията и силно лидерство в Европа. По думите на Кунева, това е единственият отговор на сегашната ситуация.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

3

Лопе де Вега

24.06 2016 в 15:56

"...да комуникираме последователно Европа..."! Какво ли значи това. Добро ли е да те комуникират или не? Как по-точно се комуникират нещата - чрез комуникация или напротив?

Куно, куно, да те изкомуникират сичките комуникатори. Говорете ни на български, другари. Нека само Цецко ни разсмива.

Поздрав!

n.b. Когато просветата е заменена с образование се случват случайно случващи се министерки!

Поздрав!

27639

2

sottozero

24.06 2016 в 15:21

Пхахаха,тази какво точно ще председателствува?:))))