Крум Зарков : Въпреки репресиите, БСП направи пробив на изборите

Левицата ще възобнови дебата за машинното гласуване

OFFNews 10 ноември 2019 в 15:46 1764 0

Крум Зарков, БСП

Снимка dariknews.bg

В общонационален план се наблюдава отстъпление на ГЕРБ, БСП увеличава влиянието си в местната власт, репресиите продължават и след изборите, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков.

"Успехът на БСП в Русе е пример за всички, които се занимават с политика без да притискат хората, без да използват сила и говорят за ясни идеи. Кметът на Русе Пенчо Милков години наред работи активно и като адвокат, и като общински съветник, и като народен представител, за да защитава тази визия за политика. Дори между двата тура, когато беше залян с всевъзможна помия, той не изрече нито една нападка към който и да е било. Напротив, защити своята програма, която вървеше от Русенската корабостроителница през бъдещето на университета до това как да върне хората в Русе", посочи той.

Зарков беше и ръководител на предизборния щаб на левицата за Русе на изминалите местни избори.

"Моите изводи са, че БСП днес има повече влияние в местната власт, отколкото вчера. В следващите месеци и година най-вероятно ГЕРБ ще продължи да отстъпва, а БСП ще трябва да продължи своята промяна и да води политическия си курс така, както хората го очакват, за да може на следващите избори да поемем отговорността, която ни приляга“, коментира Зарков.

Той поздрави Мая Манолова за резултата, който постигна на изборите в София. "Поздравявам я най-вече за смелостта да напусне поста си, на който имаше успех, за да се изправи пред избирателите и да се опита да олицетвори необходимата промяна в столицата.Тя изнесе брутална битка и показа,че има характер", допълни той.

Колкото до подкрепата за десницата в някои райони на София, Крум Зарков заяви : "Избирателите на БСП не могат да бъдат подкарвани в една или друга посока, това са мислещи и разумни хора. Давам ви моя пример - на балотажа в моя район "Оборище" подкрепих кандидата на "Демократична България", защото другият кандидат, издигнат от ГЕРБ, предишните 3 мандата е бил заместник-кмет. Смятам, че кандидатът, който идва с нови и свежи идеи ще донесе повече промяна от кандидата, който в последните 3 мандата е бил в управлението".

Той коментира и купения вот, както и намесата на институциите в изборите.

"Тези избори бяха все едно гостуващият отбор да играе с начален резултат 1 на 0 за домакина. Така се правят изборите в България", посочи Зарков. Той допълни, че репресиите продължават и след изборите. "Ще продължим да оповестяваме такива случаи, защото властта като валяк се опитва да смаже всеки порив на свободомислие. Изправени сме срещу една машина, която убива политическия разговор на първоначален етап и не можем да стигнем до съществените политически разговори. От това страдат нормалните хора", каза социалистът. Той подчерта, че въпреки огромния натиск и купения вот, БСП е постигнала добри резултати и пробив в областните градове.

БСП ще иска касиране на изборите в Шумен, където, освен че разликата е 70 гласа, има и огромен брой невалидни бюлетини. В София ще подкрепи решението на Мая Манолова, ако тя поиска касиране на изборите. От ПГ на "БСП за България" е изпратено писмо до всички парламентарни групи за спешна среща още тази седмица, за да се реши проблемът с невалидните бюлетини.

"Тези 600 000 недействителни гласа на тези избори бяха около 15% от всички гласували. Искаме решение и за избирателните списъци, където в София изведнъж между първи и втори тур изчезнаха 100 хиляди души. Отново ще възобновим онзи дебат, който водихме нееднократно - за изчистване на избирателните списъци, за машинно гласуване, което да премахне недействителните бюлетини и в крайна сметка да постигнем по-честни избори", заяви Зарков.

"Огромната част от българските институции, в това число съдебните, до голяма степен не изпълняват Конституцията на страната, а се взимат решения в други сгради.Това важи и за сегашното правителство. Нека да започнем да изпълняваме Конституцията е моят апел", отбеляза Крум Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови