Кризисната ситуация във Врачанско е овладяна

OFFNews 11 март 2018 в 10:12 3681 0

Кризисната ситуация във Врачанско е овладяна

Кризисната ситуация в област Враца заради обилното снеготепене и състоянието на хидротехническите съоръжения е преодоляна.

Нивото на реките се понижава на територията на всички общини, както и в крайната точка по поречието на р.Скът – град Мизия, където към момента е 190 см, при критични 290. Наблюдава се и значителен спад на язовирите. Продължава изпълнението на аварийните мерки за яз. "Рогозен" в община Хайредин, които целят предотвратяването на бедствено положение при предстоящите пролетни валежи.

На свое извънредно заседание правителството отпусна 3 млн. лева на община Хайредин. Малка част от тези средства са предвидени за покриване на всички разходи, направени за доставка на скални маси и за техника при овладяване на критичната ситуация, за спешно аварийно укрепване на преливника на язовир „Рогозен 1“ и доставката на сифони, които ще работят за облекчаване работата на основния изпускател на язовира.

С по-голямата част от средствата ще се финансират готовите технически проекти за двата язовира, с чиято реализация те трябва да се приведат в пълна техническа изправност. Дейностите по проектите включват цялостно изграждане на разрушения преливник и ремонт на основния изпускател на язовир „Рогозен 1“, ремонт на компрометираната стена и основния изпускател на язовир „Бързина“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!