Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има, апелира премиерът

OFFNews 05 декември 2023 в 19:18 1789 1

Николай Денков

Снимка gov.bg

Николай Денков

Не е това начинът – да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министъра. Това коментира пред БТА премиерът Николай Денков по повод заявката на ГЕРБ, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм за вземане на решенията, след като стана ясно, че директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров е освободен от поста.

Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, посочи Денков и допълни, че е имало притеснения и е било въпрос на време и процедура да се вземе решение.

Премиерът отбеляза, че освобождаването на директора на „Пирогов“ е изцяло в правомощията на министъра на здравеопазването и затова е изненадан от агресивната реакция.

Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите, каза още Николай Денков. По думите му има проблем, ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен.

Министър-председателят заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини – като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на „Пирогов“.

Премиерът уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил, заяви министър-председателят.

Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета, смята Николай Денков.

Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се „отпуши“ работата, има си парламентарни процедури, да ги използват, призова той.

Денков каза още, че е чел одитния доклад за „Пирогов“ и вижда сериозни нарушения. 

Попитан биха ли дали крачка назад за „Пирогов“, премиерът отговори: „На какво основание?“. Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон, каза Николай Денков и допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

06.12 2023 в 00:03

Няма как да схване Борисов за какво говори Денков. Той си представя, че властта се упражнява навсякъде от един човек, който казва какво да става в парламента, звъни на митниците ("Ало, Ваньо"), звъни на съда ("братиньото"), нахлува на заседания на ВСС и т.н. Ако някой ще се маха, Борисов трябва да го махне, ако ще се назначава - пак той.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика