Крахът на 'Олимпик' и сривът на Търговския регистър прекъсват ваканцията на депутатите

OFFNews 20 август 2018 в 14:40 5846 2

Утре депутатите прекъсват лятната си ваканция, за да се съберат на извънредно пленарно заседание. 

Решението беше взето от председателя на парламента Цвета Караянчева, след като днес от БСП внесоха в деловодството на Народното събрание искането си за извънредно заседание заради скандала с фалиралото застрахователно дружество "Олимпик", както и заради срива на Търговския регистър. 

Социалистите искат дневния ред на извънредното заседание да има две точки. Едната е изслушване на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната, а другата - изслушване на министъра на финансите във връзка с отнетия лиценз на кипърското застрахователно дружество, от което бяха засегнати около 200 хил. българи.

Искането е подписано от повече от 24 народни представители, колкото по Конституция са достаъчни за свикване на извънредно заседание. Според правилника на парламента председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е длъжна да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след внасянето на искането, независимо дали депутатите са във ваканция. 

По-рано днес първо главния прокурор, а после и правителството обяви, че вина за станалото има зам.-председателя на КФН Ралица Агайн. Финансовият министър поиска оставката й. Кабинетът обаче няма право да я освободи. Според закона за Комисията за финансов надзор това може да стане само ако тя си подаде оставката, ако е невъзможно да си изпълнява задълженията за повече от 6 месеца, ако не е участвала без основателни причини в три или повече последователни заседания на комисията, при установен конфликт на интереси. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче обяви, че искането на правителството за оставка не е достатъчно. "Трябва да се поеме и политическа отговорност, категорична е тя. 

Социалистите продължават да настояват и за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева заради срива на Търговския регистър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

21.08 2018 в 02:11

Бъзикаш ли се?
Това не е въпрос на мутри. А вече на пълна, отчайваща неграмотност.

6145

1

kokoten

20.08 2018 в 15:37

...."електронните системи на страната"...ташаци,г-жа Петрова....смях,смях,смях....смешници....системите хем ги няма,хем се сриват....крадене,крадене,крадене,там му е майката....така е когато те управляват мутри и корумпирана подлизурска сган...Вън мутрите от България,вън и после в затвора....