Костадинов: Спечелихме битката, но предстои да спечелим и войната

"Гласът ни дълго беше заглушаван, но дойде време мълчаливото мнозинство да вземе думата", заяви председателят на "Възраждане"

Ружа Райчева 16 ноември 2021 в 13:35 3889 0

Костадин Костадинов

Снимка БТА/Христо Касабов

Костадин Костадинов

Спечелихме битката, но тепърва предстои да спечелим и войната. Гласът ни дълги години бе заглушаван, но дойде време, в което мълчаливото мнозинство взима думата. Дойде време за възраждане, заяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов на брифинг днес.

"Не сме в кампания, а в битка от 2 години. Всички ние сме в ситуация на една репресивна кампания от страна на органите на държавната власт, която започна в началото на 2020 г. и още продължава", заяви Костадинов. 

Той заяви, че опитът на управляващите да забранят партия "Възраждане" е сравним с репресиите спрямо БЗНС и Никола Петков, който е бил обесен.  

"Ако ние искахме да влезем в парламента на всяка цена, можехме да влезем още на 4 април и на 11 юли. Имахме всякакви предложения за коалиция, но не го направихме, защото това щеше да е предателство за нашите избиратели", заяви председателят на "Възраждане". 

Костадин Костадинов каза още, че е крайно време управляващите да зависят само от избирателите си, а не от чужди посолства и министерства:

"Ако така продължават нещата, след 10 години не можем да сме сигурни дали България ще бъде все още на картата. Една от нашите задачи е да накараме българите да вярват в себе си, бъдещето зависи само и единствено от нас."

Монетарна независимост, не на Зелената сделка

Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев представи два приоритета в програмата на партията - финансова и монетарна независимост на България и съпротива срещу Зелената сделка:

"Няма как да приемем въвеждането на еврото - това ще има пагубни последствия за всички нас, като бизнес и като потребители. Българският лев е част от нашата независимост."

По думите на Ганев Зелената сделка е безумна мярка: 

"Това е унищожение на всякакъв бизнес в България, защото в момента сметките на ток са до 3-4 пъти по-високи. Ако затворим всичките си ТЕЦ-ове, ние ставаме енергийни роби. На всички, които трябва да ни доставят ток. Откъде ще дойде токът, от перки или волтаици? Няма как да стане това нещо."

За демографската криза

Костадин Костадинов посочи, че "Възраждане" ще работи усилено, за да спаси България от демографска катастрофа:

"5,6 милиона са отчетени в края на миналия месец, после ни успокоиха, че много хора не са се преброили. Всъщност ние знаем ли колко хора живеят в страната в момента?"

По думите му с просто око се забелязва, че населението намалява с ужасяващи темпове и България изчезва. 

Срещу противоепидемичните мерки и зелените сертификати

"Има две неща, които са много важни за нас в краткосрочен план: нормализация на живота в страната, отмяна и отпадане на всички ограничителни мерки. Премахване на незаконния зелен сертификат и произтичащата от него задължителна ваксинация", категоричен е Костадин Костадинов. 

Той изтъкна, че ваксинацията трябва да бъде доброволна:

"Уважаваме личния избор, но нека от избора на един да не произтичат права за други и задължения за трети."

По думите му става дума за незаконна заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, която "просто трябва да бъде отменена и започваме да живеем нормално".

Без отстъпки по темата за Северна Македония

"Вчера Кирил Петков заговори за някакъв нов подход по отношение на Македония - как нямало да правим проблем за влизането им в ЕС. Той познава много добре Канада, но съм 100% убеден, че не познава Македония и надали някога е ходил там."

Костадинов заяви, че за сметка на това от "Възраждане" много добре я познават:

"В добри приятелски отношения съм с кмета на Струмица - казва се Костадин Костадинов, едно класическо македонско име."

Той добави, че нямат "проблем с Македония, но не трябва да се правят отстъпки от историческата истина":

"Ако Радев и Петков решат да правят компромис с националната ни история и култура, ние ще изкараме хората на улицата. Не искаме лоши отношения с Македония - говорим на един език, както казват - един народ, две държави. Но ако Македония влезе по този начин в ЕС, това ще значи едно узаконяване на историческа фалшификация."

Децата обратно на училище

Официалната позиция на "Възраждане" е, че от година и половина в България не тече нормален образователен процес и всички деца трябва веднага да се върнат присъствено на училище.

"Не може да бъдат като вкарвани в някакъв концлагер, а родителите да ги гледат през оградата. На това безумие трябва да се сложи край, а това може да се промени с едно кимване. Утре, ако е възможно, ако не стане днес", каза Костадин Костадинов. 

Той сподели, че и двете му деца момента не са на училище:

"Дъщеря ми завърши втори клас по безобразен начин и целият ѝ трети клас мина по безобразен начин, без на практика да учат. В момента е в четвърти клас и на практика образованието ѝ минава като ОРЕС (бел. ред - обучение в електронна среда) образование. ОРЕС е един много деликатен начин да изриташ детето от училище."

Костадин Костадинов каза още, че от тази седмица това започва да се налага на всички, които не искат децата да плюят в торбички два пъти седмично, което според него било унизително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови