Костадин Костадинов: Аз съм мъж, имам чест и съм изключително възпитан

OFFNews 03 юни 2022 в 10:06 13804 18

Костадин Костадинов

Снимка БТА/Минко Чернев

Костадин Костадинов

Аз съм мъж, имам чест и това беше единственият начин да защитя честта си - заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод спречкването му с депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев в пленарната зала на парламента пред погледа на деца - дошли в сградата за Деня на детето, пред останалите депутати и журналисти.

Обсъждаха се законови промени, които задължават бившите агенти на Държавна сигурност да бъдат обявявани всеки път при кандидатстване за публична длъжност. Митев излезе на трибуната и заяви:

"Поне едно нещо ми стана ясно по време на тези обсъждания, че г-н Копейкин (бел.ред. - подигравателен прякор на Костадинов) измами хората и си купи къща с техните пари, тези които му останаха си ги обърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите!".

Сблъсък между депутат от ПП и Костадинов в пленарната зала (видео)

"Този тъпак - ще му разбия носа!" се чу само, докато Костадинов сочеше към Митев и се опитваше да вземе думата. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин не му я даде и Костадинов отиде до мястото на Митев, който пък го хвана за вратовръзката. Костадинов се опита да я издърпа от ръцете му, Митев се изправи и Костадинов го блъсна. Множество техни колеги се струпаха около тях, за да ги разтърват.

След случката двамата бяха наказани с порицание, но историята не приключи. В тв ефир Митев заяви: "Насилие, репресии и слабо законодателство. Това е образът на "Възраждане", който виждаме в Народното събрание. Всичко, което казах от трибуната, беше вярно и аз имам право да го кажа. Това, което видяхме е, че явно Костадин Костадинов се припозна в думите, които казах, и образа, който изградих. Имам право да кажа всичко от трибуната. Стана, дойде при мен и с обиди, заплахи... Когато един човек застане до теб, това за мен е насилие. Този човек се опита да заглуши думата ми, да ми отнеме правото да кажа това, което хората смятат за вярно".

На това Костадинов отговори днес по bTV така:

"Никой няма право да говори лъжи и клевети, било то от парламентарната трибуна: че съм присвоил част от държавната субсидия, че съм си купил къща с пари от субсидията. Напоследък се появи нова лъжа - имам сметки в евро, спестявания в евро. Всичко това се тиражира повече от година и половина с една основна цел - от страх, че "Възраждане" расте и вече не е просто една опозиционна политическа организация, а е едно обществено явление".

Затова - според него - целта била той да бъде "максимално дискредитиран" като неин председател.

Пред камерата той показа декларацията си пред КПКОНПИ, от която се вижда, че "към 21.12.2021 г. имам спестявания в размер на 13 хил. лева. По отношение на покупката на къща се вижда, че имам жилищен кредит в размер на 180 524 лева. Това е ипотека. Имам само една сметка, която е левова и по която ми се превежда заплатата".

"На 3 май 2020 г. имаше поръчков репортаж по Нова тв, който веднага послужи за основание на 12 май да бъде образувано досъдебно производство за присвояване на държавна субсидия в размер на 1 млн. лева. В хода на проверката се установява, че общият размер на субсидията е 944 хил. лева. Иначе казано, обвиняват ме, че съм присвоил 1 млн. лева от получени 944 хил. След като са разпитани стотици хора - всеки, който е имал някакво отношение към "Възраждане", най-вече с рекламни договори, защото нашата субсидия е харчена само за рекламни договори. Оказва се, че няма абсолютно никакви нарушения. ... На фона на всичко това да излиза народен представител и да говори лъжи и да ги потвърждава в национален ефир, това се казва клевета. Този човек е клеветник", заяви Костадинов и отрече да е обидил Митев.

Водещият се поинтересува: "Нарекохте ли го "охлюв"?". Костадинов отрече. "Човекът излиза и ме нарича буквално "крадец". Отделно това, че ме нарича с епитети от руската класическа литература (Копейкин е герой на Гогол)" - възмути се той.

От микрофоните на камерите се чу заплахата на Костадинов да разбие носа на Митев, което той не отрича. "Да, казах го. И му (на председателстващия Вигенин) казах следното, което не се чува на камерата: "Искам да отговоря, защото това не бива да се допуска". Той каза: "Той не Ви засегна. Той не Ви спомена." Добре. Всеки в Народното събрание може да бъде наричан по най-различен начин. Ако това е способът да се избегне после дело за клевета, не смятам, че е редно и нормално".

На въпрос докъде е щял да стигне, ако не ги бяха разтървали, Костадинов отговаря: "До никъде. Аз просто отидох и попитах защо го прави това нещо. И му казах: "Искаш нещо да ми кажеш ли? Ако искаш, кажи ми го лично на мен." След това го дръпнаха колеги".

"Аз съм изключително възпитан човек - увери Костадинов тази сутрин. - В Народното събрание, особено когато ние представляваме стотици хиляди хора, такава ситуация няма как да се случи. Не би се случила и навън. В крайна сметка, има начини и възможности."

На въпрос какво е показал с поведението си на децата, дошли точно този ден в парламента и останали с незабравими спомени, Костадинов отвърна:

"Знаете ли какво им показах? Че когато един човек има наранена чест, той трябва да я защити веднага, на момента, защото в противен случай всеки може да излезе на улицата и да говори, да те заплюва в лицето и това не бива да остава безнаказано. Аз съм мъж, имам чест. Това беше единственият начин да защитя честта си. Отидох и помолих председателстващия тогава да вземе отношение. Той отказа. Поисках аз да говоря. И това ми беше отказано. Какво трябваше да направя? Да седна спокойно и да си замълча? Аз не съм като хората от "Продължаваме промяната". Когато някой накърни честта ти, ти трябва веднага да отговориш и да поискаш веднага удовлетворение. ... Това, което съм казал, е реакция естествена, нормална, мъжка.

...

Извинявам се на децата за това, че станаха свидетели на едно просташко, инфантилно поведение от страна на Искрен Митев".

Депутатът е убеден, че не заслужава наложеното му наказание - порицание.

"Първо, аз съм наклеветен, и то брутално наклеветен от лице, което предполагам, че след няколко месеца никой няма да помни. След няколко месеца тези хора дори няма да са в парламента, партията им няма да е в парламента. На второ място, когато има такава клевета, която документално се вижда, че е клевета, първо самият председателстващ трябваше да му спре микрофона и да го спре да говори. Това не се случи. Това е рецидив за тези хора. Вчера един от техните хора размахваше средни пръсти в НС. Това лице е заместник-председател на комисията по образование! Това лице е член на комисията по култура! (Става въпрос за Христо Петров - Ицо Хазарта.) От мен искате извинение за това, че съм реагирал мъжки в тази ситуация. Защо никой не поставя въпроса това лице ще си подаде ли оставката?"

Сценката на 1 юни в пленарната зала на парламента. Снимка: Десислава Антова, БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

23

Някакъв тип

04.06 2022 в 12:08

Копейкин прилича на посран мангал. Гнус ме е да му гледам физиономията.

22548

22

dolivo

03.06 2022 в 15:40

крадец е г-н Костадинов, с двете шепи

-240

21

редовно четящ

03.06 2022 в 15:34

Този екзвмпляр, продаващ България за копейки, се е снимал между портретите на велики български патриоти, загинали за свободата ни! Дано има съд за такива като него! В историята ще остане като наследник на Кириак Стефчов в кремълски вариант.

12182

20

sawall

03.06 2022 в 14:40

AntiZ, каква ирония, мен от това дето се е снимал между БОтев и Левски ми прилоша, все едно някой ме удари в стомаха. Копейкин е ултра нагъл жалкар.

10298

19

AntiZ

03.06 2022 в 13:43

....а иронията е да му видиш мангалската мутра между Ботев и Левски!

305

17

Katz

03.06 2022 в 13:28

Ох, много ми е забавно. Един хрантутник на чужди интереси се присмял на друг хрантутник. Тези стават само да развличат клетия българин, друго няма да свършат, та поне да извадим някой позитив от тия парламентарни мърши. Все пак смехът е здраве, а последното у нас е кът.

-1100

16

qwertz

03.06 2022 в 13:27

"Костадин Костадинов: Аз съм мъж"

Няма нужда да се чете нататък... ХАХАХАХАХА!

14469

15

случайно прочетох

03.06 2022 в 12:21

Като чета заглавието, та се сетих за:

https://www.youtube.com/watch?v=56LjFMfzAFk&ab_channel=iankiish
 
X

Да помогнем на украинските деца!