Корнелия Нинова: За България Русия е приятелска държава

Никой не познаваше Румен Радев. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да говори политически, обясни лидерът на БСП

OFFNews 08 май 2022 в 20:45 5997 17

По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска държава – затова беше и този висок процент да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни мнения, дори на хора в коалицията. Спрямо България Русия е приятелска държава.

Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в предаването "Защо, г-н министър" на бТВ.

На въпрос защо приятелят ни спира газа тя обясни, че не коментира сделките с "Газпром", защото това не е нейният ресор, но предположи, че това е ответна реакция на санкциите, които се налагат на Русия от ЕС. Ето защо подобно замеряне със санкции и контрасанкции трябва да спре.

"Прекалено много емоции, светът има нужда от разум“, смята Нинова.

Лидерът на БСП се въздържа от отговор и на въпроса кой смята, че трябва да спечели войната – Русия или Украйна. Само посочи, че войната трябва да спре, тъй като тя е в основата на всички проблеми и че няма значение кой печели и кой губи.

"Какъв е смисълът да убиеш чужда икономика, докато самоубиваш своята? Тази надпревара трябва да спре", смята Нинова.

Петрол и газ, ембарго и икономика

Нинова обяви още, че страната ни ще наложи вето на ембаргото на руски петрол.

"Ембаргото би затруднило икономиката, би увеличило безработицата. Решението да се наложи вето е добро за България", коментира вицето.

И допълни, че България наистина може да преработва чужд нефт, но трябва време, докато се пренастрои системата и освен това ще излиза по-скъпо.

"Струва ми се, че икономиката и потребителите не могат да поемат по-голям ръст в цените. Всички компенсаторни мерки за изядени от инфлацията", изтъкна тя.

По думите на министъра страната ни трябва да настоява за такова вето.

"Русия ще намери алтернатива за износа на своите суровини. Очевидно се търси изход за алтернативни доставки. Русия ще намери този изход, ние какво ще правим като нямаме алтернатива?", зададе риторичен въпрос Корнелия Нинова.

Според нея вече е предложено замразяване на цената на газа за бизнеса. Идеята е цената да се замрази на нивата от сега, а разликата да се поема от държавата.

Военнотехническа помощ

Вицепремиерът за сетен път повтори тезата си, че страната ни не изнася оръжие за Украйна, въпреки непрестанните доказателства за обратното. И допълни, че България от години изнася оръжие за 50-60 страни в света и когато те го купят, държавата ни не може да им държи сметка какво правят с него. 

"Обвиняват ни в лицемерие, че тайно изнасяме. Това е абсурдно", отсече вицето и предостави папка, която съдържа пълен отчет по държави, оръжия, стоки с двойна употреба и боеприпаси – кое къде е изнесено.

На въпрос как би отговорила на критиките на президента Радев за оръжията Нинова коментира, че думите му са манипулация.

"Той знае много добре, че тези износи сега са по договори, сключени от неговите служебни кабинети", на свой ред нападна лидерът на БСП.

"Аз имам лична отговорност за успеха на Румен Радев. Никой не го познаваше, срещу мен застана цялата партия и цялата държава. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да говори политически. Всичко това бяха усилия на БСП", изтъкна заслугите си Нинова в отговор на въпрос дали Радев все още е президент на левицата.

Нинова била изненадана от някои негови реакции, като изрази надежда Радев да остане обективен в оценките си.

Оценка

От думите на Нинова се разбра, че сегашната ситуация е неясна, защото според нея "Продължаваме промяната" са отроче на президента, но "екипът Петков – Василев – Янев – Манолова не си говори и всеки напада всекиго".

"Народът ни постави в тази конфигурация на правителството. Нашата роля в този кабинет е на здрав разум и да се опитваме да тушираме конфликтите, и да търсим решения", коментира още Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

19

Pietro

09.05 2022 в 15:47

Тази Корона Нинова е много противна. Чие мнение изразява тщ, на болшинството или на пенсиите, които са бетонен електорат на комунягите? Заради такива като нея, купени за гологани от руснаците, над 2 милиона българи се изнесоха в чужбина.

2261

17

mirimbi

09.05 2022 в 00:29

Другарке Нинова, изключително неумело подмазване! Срам!

3767

16

Име на профила

08.05 2022 в 23:44

Принципно - и двамата.
В случая - курнела.

1236

15

БотоксПутю

08.05 2022 в 23:13

Курнела: За България Русия е приятелска държава.
Путин: За Русия България е неприятелска държава.
Кой лъже?

1199

14

Nevend12

08.05 2022 в 23:12

Патица!!

-60

13

офф бее

08.05 2022 в 22:45

...чак пък хубава...:-)

Сетих се за една народна песен:
"Курнела, Курнела, катерица умрела..."
(без връзка с горната де, само споделям)

7635

12

Marsalis

08.05 2022 в 22:38

От 1944 г. тези се подиграват с нас. До кога?

4038

11

Moirae

08.05 2022 в 22:13

Хубава снимка. Козируваща комсомолка.

10298

10

AntiZ

08.05 2022 в 22:03

Брей, троловете и полезните идиоти са се преместили в друг сайт! Хахаха. За това, че по-голямата част от народа смятат РФ за приятелска държава е факт и доказва колко проста е тази по-голяма част. Едва ли някой от този форум ще оспори на колко идиоти са се нагледали около себе си. Дори не е нужно да се оглеждате. Те преливат. 35 години управляваше един простак, 33 години негови наследници. Последните 12 разбиха тъпомера.