Корнелия Нинова: Трябват спешни решения за икономиката и доходите

OFFNews 21 август 2020 в 13:59 1840 0

„Днес цялата политическа и обществена енергия е съсредоточена върху промени в Конституцията. Така се изпуска момента за сериозните решения за преодоляване на кризата“, категорична бе на среща със социалисти в Търговище Корнелия Нинова. 

Лидерът на БСП посочи данни от международни източници:

„Според експерти на ООН светът е на прага на най-тежката хранителна криза от 50 години насам. Foreign Affairs, Bloomberg, Франс прес, МВФ, Евростат вещаят тежка рецесия в световната икономика и опасност от увеличаване на бедността и неравенствата“.

По този повод Нинова посочи, че България закъснява с национален план за действия. Според нея кризата е доказала необходимостта от премахване на търговския характер на болниците и необходимостта от държавна политика за общинското и държавно здравеопазване.

„Спешно е необходимо да се определят петте ключови сектори в икономиката, които осигуряват най-голям ръст на БВП и да им се осигурят публични инвестиции. Да се помогне на експортно ориентираните фирми да пренастроят част от производството си за вътрешния пазар“, посочи тя.

Нинова очерта и наложителната потребност от промени в следващия бюджет на държавата.

„В новия бюджет за 2021 да се промени данъчното законодателство и да се премине към прогресивно облагане за физически лица. С такава данъчна политика ще се намалят неравенствата, а в мнозинството българи ще остане повече разполагаем доход“, посочи лидерът на Столетницата.

Нинова отново остро разкритикува управляващите, че са съсредоточени само в оцеляването си във властта. Но реалният живот на милиони българи изисква активни и действащи решения.

"Ние имаме план какво да се прави. Но в този парламент с това мнозинство такъв разговор не може да се води”, категорична бе тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови