Контраопозиция: Ден след Тихановска ''Възраждане'' си покани опозиционер на Зеленски

OFFNews 07 март 2024 в 16:02 3281 7

Снимка БГНЕС

В средата е опозиционерът Юрий Деркач

Ден след визитата на белоруския опозиционер Светлана Тихановска у нас, партия "Възраждане" доведе в парламента политик от опозицията в Украйна и покани медиите на брифинг в конферентната зала. Юрий Деркач, чиято партия е забранена от властите в Киев, говори за "агресията срещу опозиционните партии в страната му". 

Ивелин Първанов от "Възраждане" представи Деркач като председател на социалната партия в Украйна, която е съществувала около две-три години, но сега е забранена. Той е отговарял и е бил координатор за Харков и Харковска област. Първанов играеше ролята на преводач по време на брифинга с Деркач.

Визитата на Деркач идва два дни след тази на белоруската опозиционерка Светлана Тихановска, която у нас се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с министър-председателя акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. След това тя изнесе лекция в Журналистическия факултет на Софийския университет и участва в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз относно съпротивата на беларуските демократични сили срещу войната в Украйна и режима в Беларус. 

Тихановска покани българските депутати на среща с политическите затворници от Беларус

От проруската партия коментираха по този повод, че тези дни се е говорило много за Тихановска и опозицията в Иран, но сега "ще се говори за опозицията в Украйна".

Първанов представи целта на визитата на Деркач - да се оплаче от властите в страната си. По думите на опозиционера "не е тайна властовата репресия и гоненията на инакомислещите в Украйна".

"Преди две седмици в Украйна беше арестувана правозащитничка Светлана Савитская, която защитаваше опозиционната активистка Ина Иваночка, която от две години е в затвора. Арестуван е и журналистът Дмитрий Скороцов, защитавал украинската православна църква. Преди две години беше похитен мой приятел, който е председател на ветеранска организация на специалните служби. Хората, които го похитиха, бяха с униформа на териториалната отбрана. Никой не го е виждал, има опасения, че вече не е между живите. Всичко започна през 2014 г., когато романтиците в Украйна започнаха Майдана, от който се възползваха престъпниците и предателите. От 2014 г. в Украйна се води необявена гражданска война между управляващите и по-голямата част от населението. Тези, които взеха властта, създадоха летящи отряди, които заплашваха, мародерстваха и обираха обикновеното население и постепенно ликвидираха цялата опозиция", твърди Деркач.

На украински думата "майдан" означава площад. Тя се превръща в емблематично название на протестите от 2013-2014 г., известни също като Евромайдан, и символ на граждански протест.

Протестите на Майдана в Киев ескалират, след като в началото на 2014 г. подкрепеният от Москва президент Виктор Янукович въвежда редица закони, с които ограничава правото на протест. Следват сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност, които завършват с десетки жертви и стотици ранени. В резултат на противопоставянето между привърженици и противници на Майдана започва конфликт в Източна Украйна, с необявената намеса на Русия. Вследствие на тези събития Русия анексира полуостров Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

Зла свекърва

08.03 2024 в 10:18

Всички споменати партии са имали минимален процент на подкрепа в Украйна на последните парламентарни избори. От друга страна, те са съсредоточени предимно в източната част на Украйна и в граничната й част в Бесарабия, и дори и там не са в мнозинство.

Украински сепаратисти, част от тях в доказани преки връзки с Русия, която е страна агресор. Те какво очакват - да работят за врага на Украйна и да бъдат галени с перце?


2994

6

Гражданин

07.03 2024 в 22:01

Този опозиционен политик на Зеленски ли е опозиция, или е путински слуга?

2099

5

Mateevk

07.03 2024 в 19:29

И по принцип продължава да се прокарва идеята, че ние обсъждаме, сравняваме и мерим коя от двете държави - Украйна или Русия е по-демократична, по-малко корумпирана, по-добре въоръжена, с понвече успехи на бойното поле и т.н. Не, не правим това, а обсъждаме кой и защо взриви международния ред и правила и какво следва в резултатат на това:
1. Възстановяване на този ред и правила, което предполага поражение на Русия
или
2. Създаване на нов световен ред и правила на т.нар."многополюсен свят" при успех на Русия , което предполага преразпределение на сферите на влияние с много голям шанс ние и немалка част от Европа да се върнем пак в руската.

Въпросът е кое от двете е по-добро за света и за нас.

14048

4

voododoll

07.03 2024 в 16:57

Вгъзраждани наясно ли са знамената пред които правят брифинга какво символизират? Едното символизира Евромейдана и желанието на Украйна да върви по пътя на свободна, европейска и правова държава! Точно това което този опозиционер отрича и срещу което, партията му се бори! АутизЪма е силен в тея манерки!

1042

3

danvan

07.03 2024 в 16:33

Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала краченце.

Колко са жалки късичките ...

2099

2

Mateevk

07.03 2024 в 16:15

Тия летящи отряди трябва да са нещо като хвърковатите чети на Бенковски. А ако болшинствто от един народ е срещу "режима", който сам си е избрал по съответния законен ред, едва ли има по-подходящ момент това болшинство да се справи с "режима", когато чужда сила му е обявила война и е започнала да окупира страната. Не знам как каквито и да са "хвърковати чети" биха могли да потушат това. А опозиция на Зеленски със сигурност има и дори във военно време излизат наяве спорове на най-високо ниво, но всички те не за това как да капитулира Украйна пред Русия, а как да я победи.

-1650

1

ob1

07.03 2024 в 16:09

Абе тия ******* защо се снимат пред точно тези знамена? Да си опнат руZкия парцал и да си се снимат пред него.
 
X

Да помогнем на украинските деца!