Консултациите при президента: ГЕРБ - готови сме с кабинет. Радев: Не бързам за служебно правителство

Очаквахме да ни поздравите за победата, каза Атанасова. Държавният глава напомни, че правителството в оставка управлява

OFFNews 19 април 2021 в 09:00 10979 1

Снимка БНТ

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, вицепремиерът Томислав Дончев и посоченият за премиер от коалицията Даниел Митов са на консултация за съставяне на правителство с президента Румен Радев на "Дондуков" 2. 

Като най-голямата по численост група в Народното събрание считам за редно да започна консултациите с вас. Правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но да напомня, че отговорността за управлението на страната е на този кабинет, докато министрите не предадат ключовете от своите кабинети. Ще бъда благодарен да чуя вашите намерения, какво подкрепа очаквате и какви са вашите отношения с другите групи в парламента за създаването на устойчив кабинет, заяви президентът Радев.

Явяваме се тук с ясната отговорност, че пред страната предстоят все още големи предизвикателства. Очакваме, че в 45 НС, че ще има не само демонстрация на сила. Ние сме готови с предложение за съставяне на кабинет, очакваме да връчите на нас първия мандат, като най-голяма политическа сила. Въпреки че очаквахме да ни поздравите за победата, г-н президент, заяви Атанасова. 

Трябва всички парламентарно представени политически сили да намерим баланс и под Вашето ръковоство, г-н президент, каза още тя. 

Вие споменахте колко е важна темата за отговорността. Призовавам всички да работят в рамките на своите законови правомощия. Искам да разсея спекулациите, че бързам със съставянето на служебен кабинет. 

Президент не може да е архитект на бъдещо управление. Отговорността за съставяне на правителство е изцяло на Народното събрание, подчерта Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови