Конституционните идеи се услаждат на всички, но мажоритарен избор и по-малко депутати водят до глупости

След края на този мандат, когато и да е той, Борисов трябва да мисли за ново занимание, смята политологът Първан Симеонов

OFFNews Последна промяна на 24 август 2020 в 09:38 9763 0

Конституционните идеи от години се услаждат на всички. Идеи като мажоритарен избор и намаляване на броя на депутатите могат да доведат до глупости, но хората си ги харесват, коментира политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл", пред "Хоризонт". Цитираните предложения дойдоха от редиците на ГЕРБ, на фона на продължаващи повече от месец протести с основни искания за оставките на правителството и главния прокурор.

Според Симеонов нужният дебат в момента е как страната да произвежда повече, как да създава повече стойност, какво да прави през зимата, когато се очертава тежка икономическа ситуация. Но вместо това "си говорим за оцеляването на късния ГЕРБ".

"Извън твърдите политически ядра расте търсенето за други опции, нови формации или хората просто казват, че няма да гласуват. Като на футболен мач, в който двете агитки се ожесточават и това кара останалата публика да напусне стадиона", описа ситуацията Първан Симеонов. Властта търси диалог с протеста, но допуска комуникационна грешка, като обяснява, че ГЕРБ пише и предлага нова конституция.

"В надлъгването с протеста Борисов вече спечели два месеца. Протестът в момента е доста замрял и видимо партиен", отбеляза Симеонов. По думите му това е нормално за август, но пробният камък ще бъде 2 септември, когато би трябвало да има голям протест за събирането на парламента.

„Със или без протест Борисов след края на този мандат, когато и да е той, вероятно ще трябва да мисли за друго занимание. Той става труден за преглъщане от различните политически сили. Проблемът при Борисов е, че той бездруго мислеше за това – да направи крачка настрани или крачка назад, мислеше за обновление при ГЕРБ – да стане малко по-инструментален, мениджърски, прозападен, либерален. Сега обаче се оказа, че всичко това трябва да се прави под давлението на общественото мнение.“

Сравнявайки протестите сега и през 2013 г., политологът отбеляза, че и тогава те са се превърнали "в рутинна част от пейзажа, но тогава общественото мнение беше много по-благосклонно към правителството. Сега ГЕРБ има много по-малък проблем насреща си, но отношението към правителството е много по-лошо".

От няколко месеца насам ДПС откровено натискаше Борисов за втори кабинет, без да има каквито и да било протести, с идеята, че един втори експертен кабинет обикновено няма толкова ясна политическа отговорност. Без да има ясна политическа отговорност знаете, че някои по-сенчести дела в политиката са възможни. Това често се услажда не само на ДПС, но и на много други български партии. Въпросът сега е дали наесен Борисов ще тръгва към такъв вариант, който може да се хареса и на градската десница, която основно протестира, и на ДПС. Или пък Борисов ще се опитва да държи докрай. Или пък Борисов и този път ще катапултира по борисовски, както го направи и предните два пъти“, коментира Първан Симеонов пред БНР.