Конституцията на ГЕРБ е опит българската нация да бъде удържана в лапите на Борисов и Гешев още няколко месеца

OFFNews Последна промяна на 18 август 2020 в 11:18 3784 2

Проектът за нова Конституция на ГЕРБ е опит българската нация да бъде удържана в лапите на Борисов и Гешев още няколко месеца. Идеите в него, обаче, имат за цел да задържат България в XX век, пише евродепутатът Радан Кънев. Той призовава "да загърбим този опит за подмяна и да продължим усилията си за по-добро бъдеще за децата си".

В позицията му се казва:

"Вече на всички е ясно, че “проектът за нова Констируция” е несериозен, повърхностен и крайно безотговорен ход. Нито някой е работил сериозно, нито има реално желание за промяна - просто (неуспешен) опит за печелене на време и симпатии със селска хитрост.

Струва ли си този “проект” да бъде обсъждан по същество? Да, по две причини:

1) “Проектът” издава стремежа на управляващите и преди всичко на същинската, сенчеста власт да съхранят статуквото и дори увеличат силата си. Предложените единични промени в действащата Конституция са по същество вредни и опасни. Особено изпъква идеята прокурорите да имат законодателна инициатива и по същество да управляват безконтролно държавата чрез натиск върху един бездруго намален брой депутати.

2) Конституционният дебат в България не следва да бъде затварян поради неграмотните импровизации на Данаил Кирилов и Иван Гешев. Той не може да слиза на милиционерско ниво. А и всички ние, като нация и общество, трябва да съхраним способността си за разумен и спокоен дебат за бъдещето.

Затова си струва да отбележим някои от големите липси в “проекта”:

Освен реална съдебна реформа, в него липсва каквато и да било амбиция да адаптира основния закон към новите обществени отношения, породени от членство в ЕС и НАТО, към новите социални и икономически реалности на 21 век, новите предизвикателства пред сигурността, околната среда, климата.

Накратко - “проектът” е просто опит българската нация да бъде удържана в лапите на Борисов и Гешев още няколко месеца. Идеите в него, обаче, имат за цел да задържат България в ХХ век.

А ние трябва да загърбим този опит за подмяна и да продължим усилията си за по-добро бъдеще за децата си. Първата стъпка е оставка и нови избори. Втората - възстановяване на сериозния политически разговор за пътя напред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2100

2

гоуемио

24.08 2020 в 13:48

Радане, докато не извикаш: "Долу Радев", си един номенклатурен празнодумец!!!

12422

1

biol

18.08 2020 в 14:14

Рада отново с Дълбоко провикновение ...проникване

Тая е толкова тъпа, че чак прозта.
Може ли в 3 изречение две противоречия. Ма то мисленето не е като гълтането.

Радке радкееее , Първо не искаш нова конституция писана от ГЕРБ. - После не ти харесва писаната от ГЕРБ.
Ми браво , дали ти е минавало през кухата главица... че писането на конституция се прави от ВНС. Не случайно броя на депутатите е двоен и дори предлагат да има и мажоритарно избрани. Така ще има най много мнения и критики.