Константинова отговори на Демерджиев: Не сравнявайте двете бежански вълни. ''Мъртви души'' няма и не е имало

OFFNews 30 май 2023 в 20:57 4549 0

Калина Константинова

Снимка БТА

Калина Константинова

Бившият вицепремиер в кабинета на Кирил Петков и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Калина Константинова отговори на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, който по-рано днес по време на парламентарен контрол обвини редовното правителство, че е давало "пари за мъртви души сред украинските бежанци в хотелите".

В публикация във Фейсбук Константинова определи изказванията на Демерджиев като "абсолютно несъстоятелни".

"1. Мащабът на бежанската вълната, която посрещнахме миналата година беше непредвидим и невиждан за модерната българската история
2. Нито 1 лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци
3. Всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми", написа тя.

Тя обясни и "математика за МВР министъра". По думите на Константинова парите, които редовният кабинет е плащал за 5 месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна.

Бившият вицепремиер припомня, че програмата е започнала с 40 лв./на ден в зимния период, когато кабинетът Петков е заварил институции без никаква подготовка и план за реакция при подобна криза.

"След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди", пише тя. 

Калина Константинова допълва, че "мъртви души“ няма и не е имало":

"Припомням, че България бе държавата, която първа, повтарям първа, въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС. Синхронизирахме системите на МВР и министерство на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания. Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители".

По думите ѝ нейният екип е оставил на служебното правителство готов план за временна закрила с разработени интеграционни мерки, за да ги улесни максимално в работата напред.

"Както и препоръка програмата с хотелите да бъде замена с интеграционна програма от месец септември, нещо , което и до ден днешен не се е случило. Щастлива съм, че повече от година темата за бежанците не е водеща и криза отдавна няма", заключва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!