Константинова: Нито един пенсионер няма да остане без пенсия, но са възможни забавяния

Йорданка Веселинова 11 май 2022 в 17:52 1402 0

Снимка OFFNews

"Нито един пенсионер няма да остане без пенсия", заяви вицепремиерът Калина Константинова по време на изслушването ѝ в парламентарната комисия по електронно управление и информационните технологии.

Изказването ѝ е в отговор на въпрос на Благовест Кирилов от БСП, който попита за редицата случаи, при които пенсионери не могат да получат парите си в пощите, тъй като са регистрирани в друго населено място. До този казус се стигна след кибератаката, която блокира работата на Български пощи, а това наложи пенсиите да се изплащат по списъци на НОИ. В тях обаче са адресите по постоянен адрес, а не по настоящ.

Според Константинова в момента хартиеният процес спасява положението. Тя заяви, че нито един пенсионер няма да остане без пенсия, но е възможно да има и забавяния. Кирилов пък я репликира, че за някои хора всяко забавяне може да е жизненоважно.

Вицепремиерът съобщи, че преди часове е научила, че в някои пощенски бюра са повредени и компютрите, което допълнително ще забави възстановяването. Стартирана е и дарителска кампания за набавянето им. Заради това и в момента услугите на пощите не са възобновени навсякъде. Към момента на сайта на Български пощи има актуален списък на всички работещи пощи.

Тя допълни, че няма промяна в плана на правителството за превръщането на пощите в административни центрове. Изказването ѝ е в отговор на въпрос дали тази дейност е съвместима с пощите с оглед хакерската атака и блокирането на работата на Български пощи. 

Константинова обясни, че МС е подготвил първия фиш за над 101 млн. лв., предвидени за тази реформа, които ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост. Тя допълни, че над 2/3 от сумата са за обновяване и дигитализация на пощите. Предвидени са и средства за обучения и семинари за служителите. Вицепремиерът прогнозира, че още тази година процесът може да започне. Тя заяви, че планът трябва да бъде изпълнен в срок до четири години.

Бившият главен изпълнителен директор на "Български пощи" Деян Дънешки коментира, че бекъп данните са загубени. Това се случи заради забавянето от 6 часа за изключването на сървърите. Това бе и причината, поради която Константинова поиска оставката му. Според Дънешки едва ли е имало начин бекъпите да бъдат запазени.

На заседанието на комисията присъства и новоназначеният директор  Богдан Теофанидис. Той заяви, че за момента не може да бъде даден ясен срок за възстановяването на работата на системите. Бе предложено в бъдеще криптираните бекъп данни да се съхраняват на територията на друга държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови