Комитова: Обещаните пари на ''Автомагистрали-Черно море'' вече вървят към тях

Магистрала "Хемус" няма да бъде завършена до 2024 г., заяви регионалният министър

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2021 в 09:31 2524 0

Снимка БТА архив

Парите вървят към вървят към "Автомагистрали - Черно море" от вчера, надявам се днес те да си ги получат. 

Това заяви министър Виолета Комитова ден преди обявения протест на "Автомагистрали - Черно море" пред МРРБ заради обещанието дружеството да получи до понеделник 9 млн. лв. от дължимите от държавата 37 милиона, по БНТ. 

"Ние обещахме, но във връзка с някои административни неуредици, във връзка с някои проблеми, които те имат с договора, наддоговорени суми и прочие, загубихме повече време, отколкото предполагахме, обясни Комитова. По думите й "става дума за едни фирми, които са работили по трасето Чирпан - Стара Загора на магистрала "Тракия" и са получили договори за 200 млн., а е имало осигурени само 59 млн. Сега всички тези фирми се чувстват измамени, каза още регионалният министър.

Определихме тази сума, която е свръхтрудно да я намерим, да я осигурим и да я платим. Ако министерството имаше средства, ние отдавна щяхме да сме приключили този въпрос. Нито регионалният министър има интерес да не се заплати работата на хората, нито служебното правителство, нито гражданите. Но знаете, че бюджетът на АПИ беше изчерпан до 30 април, ние заварихме нула лева и много започнати обекти за милиарди, така че ние изпаднахме в страхотно затруднение", обясни Комитова. 

"Тази отсечка на стойност 200 млн. ще трябва да се заплати един ден на всичките 10 фирми, които са работили по нея. Но тя е минала под параграф на някакъв текущ ремонт и поддръжка, поради което няма одобрен проект и разрешение за строеж, няма Акт 16 за въвеждане в експлоатация", каза регионалният министър. Тя обясни още, че ако възникнат повреди в следващите 5 или 10 години, ще се дадат нови милиони, за да се поправи отсечката. 

"Няма гаранция, защото минава под думички "поддръжка". Това е порочна практика, която се прави от години - тя е с цел уж по-бързо да се правят ремонтите, защото проектите до разрешение за строеж изискват време, но специално за Чирпан - Стара Загора имахме време да подготвим тези проекти", смята Комитова. 

Според нея такива основни тежки и скъпи ремонти трябва да се правят с технически проект, разрешение за технически строеж, с въвеждане в експлоатация и оттам нататък да тече гаранция. По думите ѝ тази практика за милиард и половина годишно поглъща много пари и създава продукт, в който няма никакво качество.

Магистрала "Хемус" няма да може да бъде завършена до 2024 година. Това е дълбоко погрешна теза. Нормално е по един километър на месец да се изгражда, всякакво друго твърдение, че може по-бързо да се построи "Хемус", е лъжа, смята министърът. Тя изрази надежда до 2024 година първите 51 км от Ябланица до Плевен да бъдат завършени.

Министър Комитова увери, че зимното почистване няма да закъснее. Нужните средства стандартно са между 60-80 млн. лв., а в края на септември още са заделени 100.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови