Комисията за тефтерчето на Златанов праща доклада си на Цацаров

Елица Мартинова 17 януари 2014 в 10:54 1817 0

Филип Златанов, Снимка: БГНЕС
Филип Златанов, Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха да пратят на прокурор доклада на Временната анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Комисията бе създадена в края на септември след скандала с тефтерчето на бившия шеф на КПУКИ Филип Златанов. Председател бе Кирил Добрев от "Коалиция за България". По време на трите месеца работа тя трябваше да установи нарушенията в работата на КПУКИ.

Заключението на комисията е, че Филип Златанов е действал според указанията на бившия депутат на ГЕРБ Искра Фидосова. Народните представители са установили, че през последните три години в КПУКИ са постъпили 868 преписки, като само 180 от тях са решени в срок.

Становището на комисията е, че са необходими законодателни промени, които да гарантират независимата работа на КПУКИ. То е подписано, макар и с особено мнение, дори от депутатите на ГЕРБ, които са участвали в комисията. Препоръките на депутатите е да се затегне режимът за избор на председател на КПУКИ и да му бъдат назначени заместници.

По време на дискусията в пленарна зала Данаил Кирилов (ГЕРБ) подчерта, че народните представители от неговата група подкрепят инициативата за законодателни промени, но не са съгласни с обвиненията в доклада. Кирилов изтъкна, че в комисията така и не е представено самото тефтерче, а депутатите са работили по информации в медиите.

"Всичко това щеше да е добре, ако комисията беше едноличен орган и Филип Златанов сам взимаше решенията, но комисията има и други членове. Изслушахме всички членове на комисията, изслушахме и администрацията и нито един не каза, че решенията са взети под натиск. Единственият член, който е подписал решенията с особено мнение 49 пъти, е бил предложение на ГЕРБ", посочи Емил Радев от ГЕРБ.

"Тефтерът не е един, а няколко. Никога, въпреки трикратния ми апел да съберем доказателството или да се запознаем с него, не сме се запознали с него. Как колеги се запознаха с въпросното тефтерче?”, попита Данаил Кирилов.

Председателят на комисията Кирил Добрев заяви, че разбира липсата на аргументи от страна на ГЕРБ, като подчерта "че това никога не е била тяхната тема". Той прочете цитати от тефтерчето на Златанов, в което изреди имената на Томислав Дончев, Цецка Цачева и други депутати на Борисов.

Айде бе мъжаги, микрофонът е ваш. Излезте и кажете – вие чували ли сте се с този човек, ходили ли сте при Искра Фидосова, искали ли сте такива ходатайства или не? Тогава ще разберем имаме ли обективни заключения или нямаме”, призова Добрев и допълни: " Разбирам защо това не е вашата тема – защото нямате нито един аргумент, защото вас ви е свързвал единствено и само икономически интерес и страх. Днес нямате нито едното, нито другото и затова лека-полека групата ви се разпада."

"Ние сме малка на брой държава, но много хора знаят кой е Кирил Добрев. Начина, по който се държиш, ти да даваш морал, не е редно", отвърна на атаките зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!