Комисията за ревизия на управлението се заема със сигнал срещу Ковачки

OFFNews 04 август 2021 в 20:22 3906 2

Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки, отправен от разследващия сайт „Биволъ“, започна работата си парламентарната Комисия за ревизия на управлението през последните 5 г. Според журналиста Димитър Стоянов, казусът е довел до ощетяване на хазната с около 30 000 000 евро, съобщи БНР.

Според Димитър Стоянов ощетяването на фиска идва от използването на квотите въглеродни емисии, които не са платени, а са верифицирани от специално създадена за целта компания.

"Постъпателно започва да верифицира докладите на осем топлоцентрали. Всички тези топлоцентрали са свързани с господин Ковачки. В някои от тях той присъства като консултант. За всички имаме подозрение, че е скрит собственик", посочи журналистът.

Компанията е акредитирана през 2019 г., а миналата година са установени нередности, обясни Ирена Бориславова от Службата по акредитация. Тя обяви, че в процеса на оценяването са констатирани несъответствия с изискванията, които са отстранени.

От думите на Бориславова се разбра, че орган по верификация може да има всяка компания, което предизвика размяна на реплики между председателя на комисията Мая Манолова и участници в заседанието, а БНР е записало следния диалог:

- Тоест, ако разбрахме правилно, всеки оператор може да си направи лаборатория, след това да си създаде верифицираща фирма и така да определя количеството парникови газове.

- Прощавайте, че се включвам, но не бих казала, че би трябвало да правите такъв извод, не защото защитавам някого.

- Аз обобщавам.

- Това е ваше мнение. Може да обобщавате, но не внушавайте.

В хода на заседанието бе поставен и въпросът дали в някои от централите, верифицирани от въпросната фирма, не се изгаря нерегламентирано боклук. Екоминистърът Асен Личев е подал документите до прокуратурата за разследване, но пряка връзка между този случай и сигналът на Димитър Стоянов не може да бъде направена.

По-рано Личев обясни пред депутатите от комисията, че е предал документи, свързани с вноса на отпадъци от Италия в България.  

"Една директорка в Министерството на околната среда и водите и един зам.-министър в МОСВ нотифицират внос на отпадък, който по предназначение може да се третира само по два начина - или да се изгори, или да се депонира. От това пропукване България става една площадка за италианския боклук", каза Асен Личев.

От ТЕЦ „Бобов дол“ пък излязоха с позиция, в която посочват, че винаги се съобразяват с българските и европейските процедури за годишно отчитане на емисиите на въглероден диоксид и докладите се проверяват ежегодно от независима институция.

От централата изтъкват, че са инвестирали милиони евро през последните 10 г. за намаляване на въглеродните емисии. Годишните отчети за емисиите са проверени от верификатори, без никакви възражения от регулаторните органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

05.08 2021 в 13:34

Поздравления за разследващия сайт „Биволъ“!
Сега е ред на комисията....

2000

2

rational

05.08 2021 в 09:23

Интересно, даи ще доживеем времето, когато някой ще се осмели да предложи проверка на сигнали срещу Пеевски, Доган, ББ, или ТИМ.