Комисията по досиетата има своето бъдеще, смята Цветанов

OFFNews 28 септември 2017 в 11:59 4453 0

Комисията по досиетата има своето бъдеще, смята Цветанов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов смята, че идеята на БСП за закриването на Комисията по досиетата е несериозно. Пред журналисти в кулоарите на парламента той коментира законопроекта на БСП, с който се предлага създаването на Институт за национална памет на мястото на комисията.

"Смятам, че това е несериозно, защото и към момента Комисията по досиетата е в международната мрежа със сходни комисии в държавите от ЕС, по-специално от Източна Европа", каза Цветанов.

Според него предложението за закриване на комисията е повече спекулативно, отколкото реално. „Убеден съм, че Комисията по досиетата има своето бъдеще. В един период трябва да премине към някаква друга форма, но все още има много работа, която трябва да бъде свършена“, заяви Цветанов.

Той припомни, че е разширен кръгът от лица, които да бъдат подлагани на проверка от комисията, което означавало, че има още много работа.

„Тази зависимост трябва да отпадне, а това може да стане само когато има прозрачност и достоверност на фактите и данните, които могат да бъдат обявявани“, каза още той.

Цветанов заяви, че ГЕРБ ще застанат твърдо зад кандидатурата на Антон Тодоров за председател на комисията.

„Антон Тодоров има необходимата експертиза, той е добър анализатор“, посочи той. „Смятам, че ако неговата кандидатура бъде разгледана и одобрена, това ще бъде от полза за Комисията по досиетата“, заяви Цветан Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!