Кой за кого игра на кметските избори в Златица

Абсурдната завера "Нинова, Борисов, Атанасов, Карадайъ и Цветелин Кънчев" загуби балотажа в средногорското градче

OFFNews 07 ноември 2023 в 06:27 4151 0

подкрепа
Кандидатката на Цветелин Кънчев до мощното рамо на Генерала. Това не ѝ помогна.

В началото на септември общинската конференция на БСП Златица издигна за кандидат за кмет на градчето Любомир Цветков, който дотогава беше председател на местния общински съвет.

На свое заседание на 16 септември 2023 г. НС на БСП обаче подмени редица кандидати за кметове, като не се съобрази с решенията на местните структури. Бяха сменени кандидатите за кметове на Сливен, Банско, Чепеларе и др., както и кандидата за кмет на община Златица.

Вместо издигнатия от червения актив Любомир Цветков, по предложение на Борислав Гуцанов и депутата Иван Ченчев, БСП регистрира за кандидат тогавашния кмет Стоян Генов. Срещу Генов бяха споделени редица мотиви, но въпреки това от централното ръководство на Столетницата бяха категорични, че "думата им на две не става". Освен кандидата за кмет, беше подменена и листата със съветници, като вместо предложената от местните социалисти, Борислав Гуцанов предложи листа, в която бяха включени активисти на ГЕРБ, членове на Продължаваме Промяната и хора извън червената партия.

И, естествено, това решение никак не са хареса на златишкия соц актив. От общинската организация в средногорската община изпратиха протестно писмо, в което заявиха, че няма да носят отговорност за изборните резултати. В позицията, изпратена до Позитано 20, социалистите от Златица обясниха, че с намесата на централните органи, БСП в Златица се оставя без нито един представител в местната власт през следващите 4 години.

Ето какво пише още в позицията:

"На провелото се заседание на 20.09.2023 г. предизборният щаб на БСП в Златица подаде оставка и отказа да работи за наложените кандидати. Най-висшият форум на общинската организация освободи от отговорност партийните членове. Право на всеки от членовете в утвърдената от местната структура листа е сам да избира участието си в обществения живот. Председателят на партията в Златица не е получил пълномощно да представлява и регистрира организацията за участие в местните избори. Пълномощно за тази дейност е дадено на личния шофьор на депутата от Софийска област – Иван Ченчев."

Под натиск от Позитано 20 беше оттеглено и пълномощното на партия от коалицията "БСП за България" в подкрепа на кандидатурата на Любомир Цветков, което го постави в ситуация ден преди изтичане на крайния срок за регистрация на кандидати за кметове, той да не може да се яви въобще на избори.

Все пак това стана възможно благодарение на подкрепа от страна на Евролевицата на Александър Томов. В "6 без 10" Цветков получи възможност все пак да се регистрира като кандидат за кмет.

Изборната сага - всички срещу Любомир Цветков

По-мръсна и негативна кампания в малката средногорска община не е имало от десетилетия, твърдят низвергнатите от Нинова местни червени. Срещу Любомир Цветков беше употребена цялата мощ на големите партии - БСП и ГЕРБ, не без съдействието на основните им представители за областта - Иван Ченчев и Младен Маринов.

Ромският барон Цветелин Кънчев излъчи свой кандидат за кмет в лицето на Елена Герасимова, като този път бившият депутат се възползва от регистрацията на Български социалдемократи, а не на "Евророма", както обикновено.

По време на кампанията за първи тур на изборите в Златица пристигна Корнелия Нинова в подкрепа на Стоян Генов. Срещата ѝ с местните социалисти обаче се превърна в тежък скандал, в който бившата седесарка трябваше да се обяснява за решението на Националния съвет и защо не е зачетена волята на местната структура. Сконфузена тя побърза да се измъкне по-рано от предвиденото с обяснението, че имала среща и в Етрополе.

Ден след това пресслужбата на Позитано 20 изпрати прессъобщение, в което се казва, че Златица трябва да се освободи от мафията и това може да го направи само наложения от централата и действащ до момента кандидат за кмет. Прессъобщението предизвика недоумение в хората за каква мафия става въпрос, след като точно БСП управлява Златица в продължение на три мандата.

Дни преди края на първи тур Цветелин Кънчев излезе с луксозно издание, в което бяха публикувани редица неверни информации за Любомир Цветков и неговото семейство, което издание беше разпространено по домовете на златичани.

Въпреки това резултатите на първи тур бяха категорични: Любомир Цветков - 983 гласа, кандидатът на Цветелин Кънчев - 553 гласа, наложеният от "Позитано" 20 Стоян Генов - 305 гласа и ГЕРБ - 285.

Втори тур - сглобката Нинова, Борисов, Атанасов, Карадайъ и Цветелин Кънчев

След първия тур Корнелия Нинова изпрати декларация, която беше разлепена и публикувана в поредно издание на Цветелин Кънчев, в която обяснява, че има решение на Изпълнителното бюро на партията, с което се призовава да се гласува за кандидата на ромския бос, от когото социалистите свалиха доверие още през 2009 г. заради проблемите му със съдебната система.

В дните между първи и втори тур кандидатът на Цветелин Кънчев получи подкрепа от повече от странна и абсурдна политическа конфигурация - от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Въпреки това жителите на общината категорично показаха, че имат ясен фаворит и избраха Любомир Цветков за кмет с голяма разлика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!