Кой спря Сидеров и групата му в изборната нощ - въпрос в пленарната зала

OFFNews 08 ноември 2019 в 18:34 5363 0

Снимка offnews

Кой и защо заповяда лидерът на Атака Волен Сидеров и придружаващата го група да не бъдат допуснати да влязат в зала "Арена Армеец" в изборната нощ на 27 октомври, този въпрос постави депутатът Десислав Чуколов днес по време на парламентарния контрол.

Питането му бе отправено пряко към министъра на вътрешните работи Младен Маринов с уточнението, че в групата са били депутати, кандидати за общински съветници и районни кметове. 

Тогава представители на партия Атака поискаха да наблюдават процеса по обработването на изборните протоколи, за да бъде сведена до минимум възможността за манипулиране на резултатите, тъй като в партийната централа са постъпили редица сигнали за нарушения в изборни секции в цялата страна, припомнят от пресцентъра на партията.

Те обаче бяха спрени със стена от над 20 полицаи и не бяха допуснати да се възползват от правата, които Изборният кодекс им дава, да присъстват в помещението за обработване на изборните документи, подчерта Чуколов и напомни,  че малко по-рано същия ден секционен представител на ДПС е издърпал бюлетината от ръцете на един от кандидатите за общински съветници от Атака.

От отговора на вътрешния министър Маринов стана ясно, че нареждане за недопускане на Сидеров и негови колеги е било издадено от шефката на ОИК – София Полина Витанова. В Атака обаче не са наясно дали нареждането е устно специално за Сидеров, или недопускането на кандидатите и техни представители фигурира в изготвения план между ОИК и МВР.

В реплика към министъра Чуколов посочи, че „Атака е партия, която защитава интереса си и този на гласоподавателите си”. Според него това, че ОИК или ЦИК решават нещо, то не е със силата на закон, какъвто се явява Правилникът на парламента, според който депутатите имат право на достъп до всички обществени институции в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!