Кой е служебният външен министър Светлан Стоев

OFFNews 11 май 2021 в 13:30 3224 0

2012 г: Светлан Стоев връчва акредитивните си писма на Краля на Швеция Карл ХVІ Густаф.

Посланикът на България в Кралство Дания Светлан Христов Стоев е служебният министър на външните работи.

Името му не се завъртя в спекулациите на медиите в дните преди обявяването на правителството, но Стоев е дипломат от кариерата с дългогодишен стаж.

Роден е на 30.08.1960 г. в София. Придобива магистърска степен по специалност „Международни отношения” в УНСС през 1985 г.

Постъпил е чрез конкурс в Министерство на външните работи (МВнР). Професионалното му развитие преминава през отделите „Печат“, дирекция „Единен държавен протокол“, управление „Международно право и консулски отношения”, „Западна Европа и Северна Америка”, „Европейски страни“.

Бил е национален координатор за Централноевропейската инициатива, Съпредседател на смесената правителствена комисия „България – Бавария“, ръководител на Координационното звено за подготовка на Срещата на Съвета на министрите на страните-членки на ОССЕ през 2004 г. в София, председател на Междуведомствената комисия за българските имоти извън страната.

През периода 2009 – 2012 г. е Административен секретар на МВнР и посланик за специални поръчения.

Международният му опит включва задгранични мандати като първи секретар в посолството на Република България в Лагос, ФР Нигерия (1993 - 1997 г.), съветник в посолството на Република България в гр. Копенхаген, Кралство Дания (1999-2002 г.), посланик, ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в гр. Бон, ФР Германия (2005 - 2009 г.) и извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Швеция (2012 - 2016 г.).

Преди пристигането си в Копенхаген, посланик Стоев е директор на дирекция „Държавен протокол” към МВнР (септември 2016 - декември 2018 г.) и в това си качество отговаря и за протоколното обслужване на делегациите на високо и най-високо ниво по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС.

Носител е на най-високите отличия на Министерството на външните работи, орден за заслуги към ФР Германия и Френската република. Владее английски, немски и руски език.

Светлан Стоев е женен за Емилия Стоева, с която имат две деца Христина (р. 1986 г.) и Венцислав (р. 1990 г.).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови