Кой е новият председател на парламента Никола Минчев

Ружа Райчева 03 декември 2021 в 14:59 10910 0

Снимка parliament.bg

За първи път от години мъж ще оглави Народното събрание. Днес 158 от народните представители гласуваха "за" предложения от "Продължаваме промяната" 34-годишен юрист Никола Минчев. 

Минчев бе избран за народен представител от Перник, където беше водач на листата на "Продължаваме промяната".

Той е роден на 13 септември 1987 година, завършил е Немската гимназия в София, след което се дипломира като магистър по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Говори английски и немски език.

Специализирал е процесуално представителство и е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд и Международната търговска камара.

Женен е за Силвия Минчева от 2015 г. Имат 2 деца. Има и един брат - Георги Минчев.

Младият юрист е работил за адвокатската кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" от октомври 2011 г. до 15 септември тази година, като последните 2 години и половина е бил старши сътрудник. Датата му на напускане на дружеството съвпада с официалното закриване на 46-ото Народно събрание. 

Минчев е участвал в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.

Новият председател на 47-ото Народно събрание вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина:

„Целия си живот досега съм изкарал в България. За мен е чест да споделям общи принципи с хора като Кирил Петков и Асен Василев и да бъда част от този екип”, заяви Никола Минчев.

Новият председател на Народното събрание е футболен фен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови