Кой е новият правосъден министър Крум Зарков

Ружа Райчева 01 август 2022 в 14:32 4023 3

Крум Зарков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Крум Зарков в пленарната зала

Новият правосъден министър Крум Зарков е емблематично лице в БСП. Той бе основен глас на партията в парламента, но през последния мандат мина в явна опозиция на лидера Корнелия Нинова. 

Благодарение на неговия глас в парламента БСП, ГЕРБ и ДПС не успяха да върнат гласуването с хартиени бюлетини.

По-рано днес президентът Румен Радев съобщи, че утре ще разпусне 47-ото Народно събрание и обяви състава на служебния си кабинет. Предсрочните избори ще се състоят на 2 октомври.

Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г. в София. Майка му Анна Заркова е уважаваният криминален журналист от в. Труд". Тя бе залята със сярна киселина през 1998 г. във връзка с работата си като журналист. Баща му д-р Костадин Зарков е завеждащ на Първа хирургия в Пета градска болница. Сестрата на Зарков е по-малка от него и се казва Катерина.

Бъдещият правосъден министър завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин" през 2001 г. в София. През 2007 г. се дипломира като магистър в Университета Париж 1 „Пантеон - Сорбона" в специалност „Международно право и право на международните организации". В същата година получава диплома за завършен курс от Института по политически науки – Париж, Франция.

От 2007 г. до 2010 г. Крум Зарков се занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 „Пантеон - Сорбона". През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

В 41-ото и 42-ото Народно събрание работи като главен експертен сътрудник към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода 2014 – 2016 г. е експертен сътрудник към депутата от Европейския парламент Георги Пирински (Групата на социалистите и демократите).

Народен представител и член на правната комисия в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание.

Крум Зарков е женен, съпругата му се казва Ирина и е клиничен психолог. Двамата се запознават в Париж, където и Ирина завършва висшето си образование. Семейството живее в София и има две деца - Костадин и Лена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

2

Zlatko

01.08 2022 в 15:00

Ама защо е завършил в Париж, а не в Русията?
 
X

Да помогнем на украинските деца!