Кой е Бойко Рашков – служебен министър на вътрешните работи

OFFNews 11 май 2021 в 14:09 4638 0

Служебният вицепремиер по обществения ред и вътрешен министър Бойко Рашков е юрист и университетски преподавател. Бил е директор на Националната следствена служба от 1995 г. и член на Висшия съдебен съвет. Зам.-министър на правосъдието в правителството на Сергей Станишев от януари 2008 г. до май 2009 г.

От 2013 г. до декември 2018 г. е шеф на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Той бе номиниран от БСП за нов мандат, но при гласуването в парламента не събра достатъчно гласове. Тогава Рашков обяви, че има нерегламентирано подслушване по искане на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата и няма гаранции, че правата на гражданите са защитени от използването на СРС.

67-годишният юрист е бил депутат в 39-ото Народно събрание от квотата на Коалиция за България.
През декември 1998 г. Рашков, който по онова време оглавява националното следствие, бе излъчен от Висшия съдебен съвет за главен прокурор на мястото на Иван Татарчев. В началото на следващата година президентът Петър Стоянов обаче отказа да издаде указ за назначаването му.

Последва нов избор във ВСС и тогава номинация получи Никола Филчев – по онова време зам.-министър на правосъдието.
Рашков бе назначен от президента Румен Радев за член на правния съвет на държавния глава през юли 2020 г.
Рашков е един от критиците на главния прокурор Иван Гешев, който по думите му се е „превърнал в политически придатък на управляващите“.

Той обвини държавното обвинение, че безпрецедентно е потъпкало принципа на следствената тайна и използва събрана със СРС информация за политически цели. Според него огромен проблем в нашата страна е, че въпреки законовото указание да се унищожава информация, тя се съхранява и се използва в определени моменти, включително за политически цели.

Бойко Рашков е преподавател в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство – доцент по наказателно-процесуално право. От 2016 г. ръководи катедра „Наказателноправни науки“ в УНСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови