Коя е предложената за служебен правосъден министър Мария Павлова

OFFNews 05 април 2024 в 12:51 1130 1

Павлова

Снимка БГНЕС

Мария Павлова

Предложената от служебния премиер Димитър Главчев за правосъден министър Мария Павлова вече е заемала такава длъжност през 2017 г. в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Досега тя бе заместничка на и. ф. Борислав Сарафов.

През септември м.г. Павлова оглави междуведомственото звено, което бе създадено, за да се грижи за почтеността на кметските избори. Това се случи след като Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и шефът на ДАНС Пламен Тончев подписаха заповед, която регламентираше действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с вота за общински съветници и кметове на 29 октомври.

Мария Павлова е дългогодишен следовател - в Столичната следствена служба, после прокурор в Софийската районна прокуратура, следовател в Националната следствена служба, където е била и завеждащ отдел "Специализиран", ръководила е звено "Аналитично" и е била говорител на службата. Два пъти е била зам.-министър на правосъдието, но в средата на 2023 г. бе назначена за заместник на Борислав Сарафов.

През 2016 г. Павлова е избрана за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

Родена е през 1971 г. в Пловдив. Завършила е "Право" в Пловдивския университет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки