Кои са новите теми в кампанията на ДБ

OFFNews 03 септември 2022 в 16:15 2984 6

Надежда Йорданова

Снимка Ружа Райчева

Надежда Йорданова

Освен върховенството на правото, нови ключови теми пред бъдещето на България са геополитическата ориентация, енергийната независимост, както и подобряването на икономическата среда и създаването на условия за по-силна частна инициатива и икономически растеж. “Демократична България” влиза в предизборната кампания с темите, които произтичат от ценностите на хората, които представлява, а също така с ясното съзнание как проблемите да бъдат решени. Това заяви бившият правосъден министър Надежда Йорданова в предаването “Седмицата” на радио “Дарик”.

„Трябва да постигнем повече конкуренция, повече икономическа свобода, както и повече гаранция за бизнеса и стопанската инициативност на хората. Не бива страната ни да бъде оттласната на изток и към повече авторитаризъм“, коментира Йорданова, която оглавява две листи на “Демократична България” - в столичния 23-МИР и в Русе.

Според нея хората трябва и бизнесите да са спокойни и да приемат кризите като възможности, защото от “Демократична България” имат  ясен план как да бъдат подпомогнати. “Наистина има нужда от подкрепа, така че нито един човек или бизнес да не остане извън борда в тази буря от кризи. Това става чрез целенасочена и конкретна подкрепа, а не чрез раздаване на пари на принципа на хеликоптер“, каза тя.
Като пример за недобре изпълнение антикризисно решение тя даде подпомагането на собствениците на частни автомобили заради високите цени на горивата. „Човекът, който наистина не може да си зареди резервоара и не може да си позволи да отиде да се погрижи за градината, сравнен с човека със скъп западен автомобил, получават една и съща подкрепа. А това не е добро решение, защото захранва инфлацията и трябва да бъде променено“, коментира тя.

Надежда Йорданова изрази съжаление, че не е достигнало парламентарното време, за да може да се приключи работата по дефинирането на енергийната бедност. „Следващият парламент трябва, наред с мерките за ограничаването на инфлацията, да се захване и с това“, каза Йорданова.

За нея в бизнес средата има две големи групи проблеми. „От една страна бюрокрацията на администрацията, която се изразява в тежки регулаторни режими, бавна и непрозрачна, което е прозорец към корупция или друго издевателство от страна на администрацията“. Според Йорданова това се бори с повече дигитализация и с реформа на администрацията, защото процесите трябва да бъдат бързи, ясни и прозрачни. „От друга страна стои защитата на собствеността от зловредни влияния. Освен това хората да могат по-бързо да решават своите търговски спорове, да има прокуратура, която да не може да бъде използвана като бухалка спрямо даден бизнес”, добави тя.

Според Йорданова в момента най-голямата заплаха пред България са проядените от корупция и нереформирани институции – както от гледна точка на външната сигурност, така и на вътрешната. „Затова ние от Демократична България работим за чисти от корупция и за устойчиво реформирани институции“, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

04.09 2022 в 00:38

като ученички обиждате

кажете нещо съществено?

Жените под вашия мъжки интелект ли са?

Всички жени все свалят някой мъж на властна позиция, няма ли друг стереотип да изръсиш?

Ей, като не ви харесва какво се пише, ходете някъде другаде

ама пусти хонорар, няма как да ви го дадат инак, та ни тровите на всяка статия

14469

3

случайно прочетох

03.09 2022 в 23:22

Krasimir T.Georgiev

"Жената зад щанда", когато сваляше Гешев, не можа две думи да каже пред ВСС. И сега ще представя предизборно ДБ. Как ще стане това, с този умствен багаж? Нямам думи!""

:-))))))))))))))))))))))
https://www.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI

-1655

2

ob1

03.09 2022 в 19:18

ее, красимире, то всичко бледнее пред заслепяващия интелект на боко тиквата, не си честен...