Кого предупреди Тошко Йорданов да не взима трети мандат и да се пази от ГЕРБ

Нинова посъветва протестните партии да се пазят от ДПС

Юлиана Ончева 21 април 2021 в 11:41 27707 0

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов допусна в парламента, че ще се стигне до трети мандат за съставяне на правителство. Така от трибуната в пленарна зала той намекна, че партията на Слави Трифонов може да не състави кабинет.

Дали ние ще направим кабинет, или не? Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ. След това процедурата ще дойде при нас. След това ще видите какво ще направим ние. И ако случайно се стигне до трети мандат, т.е. то ще се стигне... Ако отидем на трети мандат, този, който го вземе, хубаво да си помисли какво ще направи, защото средната част на залата (ГЕРБ) може да го подкрепи, а това означава коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот. За ГЕРБ говоря", каза днес Йорданов. 

Христо Иванов от "Демократична България" вече обяви на консултациите при президента Румен Радев: "На ДБ избирателите отредиха пето място. Не считаме, че това предполага мандат за съставяне на правителство". 

"Ако се стигне до трети мандат, трябва да го получи протестна партия", обяви на свой ред в петък Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!", а зам.-председателят на тази парламентарна група Николай Хаджигенов изрази мнение, че "политическите сили трябва да се научат да работят в комбинация с другите". 

Ако се стигне до трети мандат и президентът Румен Радев го връчи на БСП, дори и ГЕРБ да го подкрепи, гласовете на двете партии не стигат да се формира мнозинство от 121 депутати - ще е необходима подкрепа от още три гласа. 

Така остава във въздуха въпросът кого всъщност предупреди Йорданов да не проваля предсрочните парламентарни избори, ако ИТН не направи кабинет, за което намекна в изказването си. 

ДПС тръгват да управляват с вас, помислете си какво ви чака, каза пък лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група и в обръщение към "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" днес в парламента. Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно, са безпочвени, подчерта тя. 

И предупреди: "ДПС днес заявяват - няма да управляваме с ГЕРБ и няма да подкрепяме и БСП, защото са партии загубили изборите. Те управляваха и с ГЕРБ, и с БСП. Понеслите негативите от това са ГЕРБ и БСП, а сега тръгват да управляват с вас. Помислете си какво ви чака. Уважаеми колеги от ДПС - не, като дърпате за опашката, ще си получите истината."

По думите ѝ, докато тече този безсмислен спор, Борисов се окопава и новите партии ще го върнат обратно с пълна сила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови