КОД сезира ЕС за руския лагер ''Камчия''

OFFNews 21 юни 2023 в 10:41 10055 4

СОК Камчия

Снимка Архив

СОК Камчия

Партия КОД на Петър Москов сезира ЕС заради руския лагер "Камчия" на Българското Черноморие.

Сигналът е за неспазване на санкциите срещу Русия.

Според Петър Москов България продължава да не изпълнява решението на ЕС за санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна. Той припомня, че точно преди година, националното ръководство на Консервативно обединение на десницата (КОД) е изпратило сигнал до прокуратурата и до правителството с настояване незабавно да предприемат правни и фактически действия, за да възстановят собствеността на българската държава върху земите, придобити според партията незаконно от СОК Камчия ЕОД (Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия"), както и да бъде защитен националният интерес. Партията предостави документи, с които цели да докаже, че при предоставянето на тази територия на Русия е било заобиколено българското законодателство. От друга страна, публично изказване на руския външен министър Лавров признава, че обектът СОК "Камчия" е използван за прилагане на "мека сила към България и Европейския съюз", добавят от КОД.

До днес институциите продължават да не взимат мерки за преустановяване на незаконната руска собственост върху българска територия, което освен заплаха за националния ни интерес е и грубо нарушение на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия. Това е причината КОД да сезира ЕС за случая през електронната платформа на Съюза за сигнализиране за неспазване на санкциите, коментират от партията.

Посред войната Москва прави в България обучение на млади руски активисти в Камчия

СОК „Камчия“ е комплекс от паркове, сгради и спортни съоръжения на брега на морето, на 25 км южно в Варна. Използва се за лагери, обучения, обмен на опит, туризъм.

Комплексът е своеобразен руски ексклав на българка територия и българските власти нямат никакво влияние, а понякога и информация за това, какво се случва на територията му. Смятан е за една от най-големите руски инвестиции у нас. През 2020 г. в Русия се обсъждаше обектът да мине в собственост на руската държава и да бъде преобразуван в „културно-хуманитарна площадка за прокарване на руските интереси в Европа“. Цитатът е на Съвета за национална сигурност на Руската федерация. Идеята беше представена от руски сенатори при изслушване на външния министър Сергей Лавров, който тогава каза: „Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивния смисъл.“

След началото на войната и Атлантическият съвет у нас поиска да отнемем от Русия СОК "Камчия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

4

Муню

21.06 2023 в 13:23

Какво квичене ще падне, ако има някакви действия срещу СОК „Камчия“!!!
Ако службите действително не знаят какво правят там.....какъв шенген?

Браво на Москов

345

3

Джендо Джедев

21.06 2023 в 11:29

И т. нар. "културен център" на ул. Шипка в София. Това са тумори, които пускат метастази и е крайно време да се изрежат.

-529

2

6екеr4о

21.06 2023 в 10:59

Тоз лагер си е шпионски център на мурзилската разведка, но не само за Балканите, а и за цяла Европа!

К. Петков имА мъжествеността да изгони 70 броя от блядовете, но правителството на Денков действа много предпазливо, образно бих се изразил така: като прасе в теменужки!

Какво прави прасето в теменужките!? Как какво, ами ослушва се...

723

1

user4eto

21.06 2023 в 10:48

Това не е само заплаха за националният ни интерес, а и заплаха за националната сигурност.
Много правилно действие от страна на Петър Москов и КОД.
Жалко, че не среща друга подкрепа и дано ЕС поне малко обърнат внимание на този казус.
Това там е като тумор на българска територия.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика