Преговорите: Нов национален стадион извън центъра на София, ваучери и приоритетни спортове

Рени Петрова 26 ноември 2021 в 20:20 7009 3

Изграждане на нов национален стадион извън центъра на София, ваучери и приоритетни спортове. Това са едни от нещата, за които се разбраха Продължаваме промяната, Демократична България, Има такъв народ и БСП по време на преговорите за съставяне на правителство на тема "Спорт". Една от темите, по които политическите сили не се разбраха, е дали клубовете да бъдат облекчени от наеми. 

Радостин Василев от "Има такъв народ" даде пример с професионален футболен клуб ЦСКА, който по думите му има задължения за 3,9 млн. лева към "Сердика спортни имоти":

"ММС не може да продължи процедурата по отдаване на стадиона на ЦСКА за реконструкция, заради задължения, независимо от факта, че ЦСКА е ремонтирал базата в Панчарево за огромни средства. Тук изниква въпросът дали държавата иска да извива ръцете на определен клуб като ЦСКА и той никога да не построи новия си стадион, или ще признае вложените средства в един коптор в Панчарево". 

Василев допълни, че 95% от натрупаните вземания на Сердика Спортни имоти са формирани от задълженията на ЦСКА и те отиват за плащане на заплати в това дружество.

Петър Маринов от "Демократична България" каза, че много трябва да се мисли по темата. "Като знаем какви хора притежават някои елитни клубове, въобще не ми се иска да ги облекчавам", каза той. 

Водещ и модератор на преговорите беше един от лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Представителите на партиите и коалициите:

От "Продължаваме промяната" представители бяха Кирил Петров, Инна Иванова, Димитър Илиев и Филип Шавов. 

От "Има такъв народ" - Радостин Василев,Владимир Харизанов, Александър Тодоров, Християна Тодорова и Станислав Кънчев 

Деян Дичев, проф. Даниела Дашева, Иван Ченчев, Антон Коджабашев и Йордан Георгиев бяха представителите на БСП.

От "Демократична България" отидоха Атанас Костадинов, Илина Мутафчиева, Петър Маринов, Ивайло Стоименов и Вихрен Крамолински. 

Приоритетите на политическите сили в спорта: 

От "Демократична България" поискаха:

- анализ на състоянието на спортната инфраструктура и план къде е необходимо да бъде инвестирано в спортни съоръжения;

- създаване на условия за привличане на опитни и качествени треньори;

- детско-юношески спорт, масов спорт и професионален спорт;

- цялостна проверка на Министерството на спорта за последните десет години;

- ваучери за спортуващи деца и облекчения за фирми, даващи средства за спорт. "Парите да следват детето";

- младежко представителство, тъй като България е единствената страна членка в ЕС, която няма;

Ивайло Стоименов от ДБ заяви, че пирамидата на спорта трябва да се обърне. Според него родителите трябва да получават ваучери за спорт и сами да решат с какъв спорт да се занимава детето, вместо парите да отиват в "мними клубове". Необходимо е да има данъчни облекчения за фирмите, които дават средства в спорта и насърчават служителите си да спортуват.

Според Илина Мутафчиева от "Демократична България" в момента в младежките политики се работи на парче. По думите й вниманието е насочено основно към две по-малки групи младежи - с върховите постижения (около 5% от младите хора) и с изоставащите от системата (17-18% от младите хора). "А какво правим с останалите 70%, които горе-долу се вписват, горе-долу си намират работа, които са със среден успех", попита Мутафчиева и допълни, че е необходимо да се направи стратегически документ. Тя заяви, че е нужен междусекторен подход, основан на данни. 

Мутафчиева обърна внимание и на ефективността на програмата срещу зависимостите сред младите с парите от хазарта. 

"Има такъв народ": 

- значително увеличение на бюджета за спорт;

- младежките дейности да са към Министерството на образованието и науката (МОН);

- ревизия на спортното министерство, държавните дружества и федерации (пълна проверка);

- законодателна и административна реформа, като се намали и числения състав;

- изграждане на нов национален стадион извън центъра на София, а "Васил Левски" да бъде ремонтиран;

- промени, свързани с договорите на професионалните спортисти;

- създаване на експертен съвет;

- увеличаване на часовете по физическо възпитание на 5 часа седмично;

- увеличение на бюджета на спорта;

"В момента мимикрираме с този бюджет за спорт", заяви Радостин Василев. Според ИТН трябва да се обсъди възможността бюджетът, който в момента е малко под 100 млн. лева, да се увеличи значително чрез пари от акциз от цигари и алкохол: "Каквито и мерки да вземем сега, трябва да сме наясно, че е необходимо време. Дали четири или осем години, но няма как да стане бързо".

БСП

От БСП предложиха да се отдели време само за младежките дейности, тъй като всяка политическа сила ще се връща по няколко пъти на темата. Радостин Василев от "Има такъв народ" от своя страна заяви, че те трябва да преминат към МОН.

Социалистическата партията предложи да бъдат определени 10 приоритетни спортове, които са донесли много олимпийски медали на България.

Проф. Дашева обясни, че трябва да се намери път към младите, които са в дигиталното пространство. "Младите може да не са привлечени от леката атлетика. Затова в олимпийското семейство влязоха спортове като брейкденсинг", добави тя.

От БСП, подобно на всички останали партии, поискаха увеличение на бюджета за спорт, както и:

- задължение към общините да финансират спорт;

- данъчни облекчения;

- спортният тотализатор да отделя повече от 18% за спорт;

- облекчение от наеми на клубове с елитен статус;

"Продължаваме промяната": 

- парите да следват качеството;

- треньорите да имат личен стимул;

- по-строг контрол на имотите на Министерството на младежта и спорта;

- създаването на единна дигитална платформа за спортните федерации и спортните клубове, членуващи в тях;

- финансирането на клубовете да се гласува от парламента;

- нова стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта, в пълно съответствие с хартите на спорта на МОК, ЮНЕСКО и международните организации;

- нови национални програми;

- внедряването на научните достижения в спорта;

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че всяко българско дете трябва да има достъп до спорт и ако политическите сили не го направят, "значи нищо не сме направили".

"ММС преди нашето правителство беше подготвило преписка за продан на имот, който беше ужким за клас А инвеститор, а като погледнах къде е, се оказа на брега на язовир Искър в съседство до имот на един от политическите крадци. Преди да харчим още пари, трябва да сме сигурни, че парите, които имаме, отиват на правилното място, а не както досега", каза още той. 

"Трябва да помислим как парите да следват качеството. Ако има един треньор, който постига национални шампиони, световни шампиони, този треньор трябва да бъде награден лично, не трябва задължително да преминава през всички федерации и клубове. Тези треньори трябва да имат личен стимул, защото те са тези, които прекарват време с детето", допълни Петков.

По думите му е абсурдно да си олимпийски шампион и да ходиш от компания на компания, и да просиш: "Това също трябва да го изтръгнем от идеята за спорт в България".

Инна Иванова от ПП коментира, че прозрачност ще доведе до по-голяма конкурентна среда между отделните клубове. Иванова заяви, че така ще има и по-голяма гласност на различните спортните клубове и федерации, и коментира, че много от клубовете нямат дигитални умения, затова било необходимо обучение. Според нея чрез тази платформа европейски треньори и лектори ще могат да обменят знания.

Димитър Илиев обясни, че приоритет трябва да бъде и изграждането, реновирането, стопанисването и управлението на спортните бази, като се запази техният публичен характер. Основен акцент бил необходим и по отношение на грижата за спортните кадри.

Кирил Петков заяви, че всички партии категорично са се обединили около факта, че в момента средствата за спорт са крайно недостатъчни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

КритичниМислене

27.11 2021 в 10:25

Училищните дворове? Някой сети ли се, че това е първото и най-лесното? Да ги отворят да ги стегнат и децата свободно да могат да спортуват там?
Иначе идеята за ваучерите, които детето да решава къде да ползва за спорт е добра.
Иначе от БСП пак са се ...... на метеното - приоритетни спортове, олимпийски медали....яко нафталин пак лъхти.

1900

2

rincewind

27.11 2021 в 08:25

"Петър Маринов от "Демократична България" каза, че много трябва да се мисли по темата. "Като знаем какви хора притежават някои елитни клубове, въобще не ми се иска да ги облекчавам", каза той. "

И напълно правилно. Да се оправят! Свикнали само да взимат!

1215

1

Lyubo

26.11 2021 в 20:39

Офнюз, коригирайте си заглавието ! Става въпрос за стадион не извън София, а извън центъра на София! Разликата е огромна !