Коалиционният съвет приключи, лидерите без изявления за медиите

OFFNews 24 юли 2022 в 22:40 5519 3

В неделя вечер се проведе извънреден коалиционен съвет за обсъждане на възможностите за реализирането на третия мандат.

Снимка БГНЕС

В неделя вечер се проведе извънреден коалиционен съвет за обсъждане на възможностите за реализирането на третия мандат.

След близо четиричасов коалиционен съвет в неделя вечерта лидерите на БСП, Демократична България и Продължаваме промяната напуснаха сградата на Министерския съвет през задния вход и без изявления за медиите. „Никой от тях не се спря при чакащите журналисти, за да разкаже какво са решили на извънредната коалиционна среща в неделя“ – обобщи БГНЕС.

Лидерите на трите партии в коалицията, без ИТН, се събраха на разговор за възможностите ра реализация на третия проучвателен мандат.

В петък лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов обяви, че партията му напуска преговорите за съставяне на кабинет. Причината беше среща на парламентарната група на ДБ в зала „Запад“ на Народното събрание, която бе излъчена на живо в публичното пространство. На нея съпредседателят на ДБ Христо Иванов анализира пред колегите си как вървят консултациите за правителство. Днес пък лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято партия държи папката с третия мандат за съставяне на правителство каза, че преговори с ИТН повече няма да се водят.

„Нека да чуем какво ще докладва г-жа Нинова, защото тя е мандатоносител, и ще обсъдим по-нататъшните ходове, каза Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“, на влизане в Министерския съвет по-рано вечерта в неделя. „Това, че толкова време имахме подозрение, че ни е инсталиран "сламен човек", се оправда и, за съжаление, отиваме за пореден път на избори. Всеки в страната е наясно кой ги предизвика и защо. Не знам дали няма някаква възможност депутатите от ИТН да се разграничат от този, който ги е инсталирал“ – добави Атанасов, цитиран от БТА.

В понеделник, 18 юли, президентът Румен Радев връчи на парламентарната група на „БСП за България“ мандат за съставяне на кабинет в рамките на сегашното 47-мо Народно събрание. Левицата покани на разговори партньорите от коалицията – ПП и ДБ, както и напусналите управлението ИТН. БСП реши да покани на разговори също спортния министър в оставка Радостин Василев и шестимата депутати, които се отцепиха от ИТН. След първия кръг разговори, които бяха посветени само на управленската програма, идната седмица предстояха нови разговори – за състав и структура на Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови