КНСБ ще обсъжда предложените от бизнеса промени в Кодекса на труда

OFFNews 04 февруари 2014 в 07:55 1828 0

Работодателите искат промени в Кодекса на труда, с които се намаляват отпуски и обезщетения.

КНСБ свиква извънредно заседание на Изпълнителния си комитет по повод предложенията на работодателите за промени в трудовото законодателство.

От Българската стопанска камара (БСК) предлагат намаляване на платения отпуск за жените, докато са в майчинство, отпадането на обезщетението при пенсиониране, на парите за клас прослужено време.

Мотивите им за отпуска на майките е, че той е най-дълъг в ЕС и освен това, докато са в майчинство жените имат право и на платен годишен отпуск, който им се трупа. За отпадане на допълнителните пари за клас БСК отдавна настоява с аргумента, че дългият стаж не е гаранция за по-качествена работа.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев смята, че работодателите са подложени на непрекъснат натиск от страна на профсъюзите и на държавата.

Той даде за пример възстановяването със задна дата на данъка върху минималната заплата, както и криминализиране на неплащането на осигуровки.

Синдикатите определят идеите на работодателите като отнемане на права на работниците и служителите. От КНСБ ще настояват за свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews