Кметове ще се избират на балотажи и следващата неделя

OFFNews 24 юни 2024 в 11:01 688 0

Местни избори се проведоха на много места в страната на 23 юни

Снимка БГНЕС/архив

Местни избори ще има и на 30 юни

На много места в страната се проведоха избори за кметове и общински съветници вчера.

Днес стана ясно кой печели и къде ще има балотаж следващата неделя.

Ето резултатите според данните на общинските избирателни комисии по места: 

Област Плевен: 

На балотаж ще бъде избран новият кмет на червенобрежкото село Глава. 

На втори тур ще се борят Ангел Спасов, издигнат от ГЕРБ и получил 226 действителни гласове, и Арсени Асенов, кандидат на "Движение за права и свободи", събрал 187 гласа.

До новия местен вот се стигна след като с решение Административният съд в Плевен обяви избора на кмет на кметство Глава от втория тур на вота от миналата година за недействителен. По избирателен списък с право на глас в село Глава са 1078 души.

Област Бургас:

Вълко Бинбелов е избран за кмет на кметството в село Факия, община Средец. 

Бинбелов бе издигнат от Земеделски съюз (ЗС) "Александър Стамболийски". Той е получил получил повече от половината от действителните гласове. За него са гласували 172 избиратели. До урните са отишли 250 души от общо имащите право на глас 391.

Негов опонент бе Ангел Ташев от ГЕРБ. До нови избори в село Факия се стигна след като Върховният административен съд касира изборите през есента на миналата година и обяви избора за кмет на Ангел Ташев от ГЕРБ за недействителен. Според съда на балотажа той е взел с два гласа по-малко от опонента си Вълко Бинбелов от ЗС "Александър Стамболийски".

Николай Пандазиев от "Съюз на свободните демократи" е новоизбраният кмет на кметството в несебърското село Баня. 

Пандазиев е получил 71 действителни гласа. За кмет на кметството са гласували 119 души от общо имащите право на вот 140. Опонент на Пандазиев бе Емил Огледалов от "Български социалдемократи".

Пандазлиев беше избран за кмет през есента на миналата година, но след около два месеца правомощията му бяха прекратени, защото не е прекратил навреме участието си в частна фирма.  

Назифе Исмаил е избрана за кмет на кметство село Студеница на първи тур. 

Издигнатата от Коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България” Исмаил е получила 185 действителни гласа. 

До местния вот в село Студеница на 23 юни се стигна, след като със свое решение Административният съд в Шумен отмени решението на Общинската избирателна комисия в Хитрино за избора на кмет на първия тур от местните избори.

Област Търговище:

Айнур Алиева е новият кмет на село Голямо Градище, община Опака. 

Алиева е получила подкрепата на 264 от упражнилите правото си на глас 534 избиратели. За другите двама кандидати – Мурад Мурадов и Ашим Османов, са гласували съответно 224 човека и 23-ма от жителите в населеното място.

До частичните избори се стигна след смъртта на избрания на редовните кметски избори през есента на миналата година кмет.

Област Монтана:

Досегашният кмет на село Громшин в община Бойчиновци Цветан Антонов печели убедително частичните избори за кмет на селото. 

За Цветан Антонов, който е издигнат от местна коалиция „Заедно за силна община“ и Българска социалдемократическа партия, са гласували 322 души, а за опонентката му Наталия Ангелова, издигната от ГЕРБ, са гласували 49 души.

До частичния избор за кмет на село Громшин се стигна заради предсрочното прекратяване на правомощията на избрания през октомври 2023 г. за кмет Цветан Антонов, защото не е заличил в търговския регистър фирмата си. 

Област Перник:

Селата Студена, Люлин, Богданов дол и Прибой избраха свои кметове. 

В Студена и Люлин изборите печелят единствените явили се кандидати за поста - Кирил Кирилов от ГЕРБ и Илчо Евгениев от Коалиция "БСП за България".

Венцислава Кирилова, издигната от Инициативен комитет, е новият кмет на пернишкото село Богданов дол. Тя печели срещу Бойко Бойчев от "Има такъв народ".

В радомирското село Прибой Венета Иванова от ГЕРБ печели 48 действителни гласове срещу тридесет и три за втората кандидатка - Михаела Владимирова от "Движение за права и свободи". 

Област Разград:

Хайрие Мехмедова е новият кмет на лознишкото село Тръбач. 

Мехмедова бе единствен кандидат за поста. На частичния вот тя получи подкрепата на 87 избиратели или 63 на сто от имащите право на вот жители на селото. 

Частичните местни избори в Тръбач се наложиха заради кончината на предишния кмет.

Област София:

Балотаж, който ще се състои следващата неделя, 30 юни, ще определи кой ще стане кмет на село Рельово. 

За кметското място ще се борят Мариана Вардарова и Людмил Йорданов. Според първоначалните данни Вардарова е получила 59 гласа, а Йорданов 60 гласа. 

Третият кандидат Станко Рътаров е получил пет гласа. 

До частични избори се стигна след като ОИК прекрати предсрочно пълномощията на кмета на селото Йордан Клещанов, заради непрекратено участие във фирма. 

Община Хасково:

ГЕРБ спечели вчерашния вот за общински съветници с 36,79 на сто от гласовете. Следват ги ДПС с 24,70% и "Синя България" със 7,02 на сто. 

До избори за нов Общински съвет се стигна, след като на две инстанции административните съдилища касираха вота от 29 октомври 2023 г. по жалба на шест партии и коалиции.

Доверие на Партия "Глас народен" са дали 5,40 процента от избирателите. Коалиция "България на регионите" събира 5,17 процента. "Възраждане" са с резултат 4,20 процента. От парламентарно представените политически сили "БСП за България" има 3,07 процента, "Продължаваме промяната - Демократична България" 2,97 процента и "Има такъв народ" - 2,68 процента.

Област Кюстендил:

Кирил Калинков, издигнат от партия ГЕРБ, спечели изборите в село Пороминово, община Кочериново. 

Той е получил подкрепата на 184 жители на населеното място. За другия кандидат - Владислава Тущова от "Има такъв народ“, са гласували 102-ма души. Кирил Калинков беше избран за кмет на Пороминово и на изборите през 2023 г., но подаде оставка. Сега отново участва в местните избори.

Област Видин:

Толя Иванова е избрана за кмет на кметство Слана бара на първи тур. 

Издигнатата от СДС Толя Иванова е получила 140 действителни гласове.

До частичния вот се стигна след като Административният съд във Видин обяви избора за кмет от 29 октомври 2023 г. за недействителен. Със свое решение Общинският съвет във Видин определи Таня Борисова за временно изпълняващ длъжността кмет на кметството до полагане на клетва от новоизбрания кмет.

Балотаж, който ще се състои на 30 юни, ще определи кой ще стане кмет на село Подгоре. 

До участие във втория тур са допуснати Мито Вълчков от ГЕРБ с 43 гласа и Илия Иванов от „ВМРО - Българско национално движение“, за когото са гласували 44 избиратели.

До частичните избори се стигна след като ОИК-Макреш прекрати предсрочно пълномощията на Илия Иванов като кмет на кметство Подгоре, след като по наказателно дело от общ характер Видинският районен съд му наложи условна присъда. 

Община Панагюрище

Желязко Гагов, издигнат от Инициативен комитет, печели вчерашния кметски вот в Панагюрище. Той победи кандидата на ГЕРБ Никола Белишки, като повтори победата си от местните избори през октомври.

За Гагов са гласували 5762 души или 28,62% от избирателите. Той води пред опонента си Никола Белишки от ГЕРБ-СДС с над 2 хиляди гласа. Именно Белишки обжалва резултатите от местния вот през 2023 г., когато загуби на балотажа от Гагов с 28 гласа.

Област Враца: 

Росен Петков е избран за кмет на село Лиляче. Той е издигнат от „Има такъв народ“. 

До извънредния вот се стигна след като Административният съд-Враца касира изборите, а Върховният касационен съд потвърди решението му.

Делото бе образувано след две жалби за открити нарушения при определяне на броя недействителни гласове, при попълване на протокола на Секционна избирателна комисия №100 и при окомплектоването на изборните книжа и материали. Тогава разликата между първия - Росен Петков, и втория - Красимир Петров, бе точно три гласа.

След края на вчерашните частични местни избори в село Главаци Общинската избирателна комисия-Криводол обяви за избран кмет на селото Светлана Методиева Иванова.

Тя е издигната от ГЕРБ и бе единствен кандидат. Иванова бе избрана и на редовните местни избори миналата година, но впоследствие подаде оставка. 

Васил Дацев е новият кмет на мездренското село Крета. Той бе издигнат от Коалиция „БСП за България“.

Васил Дацев бе единият от кандидатите за кметското място и на редовните местни избори през 2023 г. и бе избран на първи тур. В последствие ОИК-Мездра го отстрани, защото в едномесечния срок от полагане на клетвата не бе изпълнил задълженията си по чл. 41 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и не бе предприел никакви действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на търговски дружества.

Област Силистра:

Кандидатът на „Движение за права и свободи“ (ДПС) Ана Ананиева е избрана за кмет на силистренското село Прохлада, община Дулово. 

Ананиева печели изборите, след като е получила гласовете на 86 от общо 163 гласували.

До провеждане на частични избори в село Прохлада се стигна след като Административният съд в Силистра установи, че действителна бюлетина е превърната в невалидна, а обявеният за победител Божидар Асенов има точно един глас преднина. само един глас повече от своя опонент.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови