Кметът на Перник Станислав Владимиров напуска БСП

ЕURACTIV съобщава за изключването на лидера на бг социалистите в европарламента Петър Витанов

OFFNews 13 февруари 2023 в 12:12 6629 1

Станислав Владимиров

Снимка БСП архив

Станислав Владимиров си тръгва от БСП

Кметът на Перник Станислав Владимиров напуска БСП. По-късно днес се очаква решението си да си тръгнат от столетницата да обявят областният лидер Валентин Петков и общинският председател Стефан Кръстев. 

Станислав Владимиров, който е сред първите социалисти, противопоставили се остро на лидера Корнелия Нинова, напусна Националния съвет още през миналото лято, припомня БНР. Сега Владимиров напуска и БСП.

"Това не е моята партия", коментира кметът. По думите му на последния скандален конгрес на БСП чашата е преляла. "Аз повече в това не мога да участвам", каза Владимиров.

По предварителна информация младежкото обединение, чийто бивш лидер е изключеният по време на конгреса Мартин Жлябинков, също ще напусне БСП. Очаква се от столетницата да си тръгнат и немалка част от жените социалисти. Ралица Андреева, която е председател на групата съветници на БСП в Перник, също бе сред изключените на конгреса.

Брюкселското издание ЕURACTIV съобщава днес за изключването на Петър Витанов от БСП. Витанов, лидерът на българските социалисти от групата на S&D в Европейския парламент, беше изключен в събота (11 февруари) от Българската социалистическа партия (БСП), което подчертава дълбоката криза на тази политическа сила. БСП проведе конгрес в събота в София, белязан с "батални сцени" между привърженици и критици на лидера на партията Корнелия Нинова, пише ЕURACTIV. 

Витанов предложи конгресът да започне с гласуване за прекратяване на правомощията на Нинова като председател.

„Докога непрекъснато ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президента, и с вътрешната опозиция, и с машините за гласуване, и с акта „Магнитски“. Докога ще отказваме да носим вината”, попита Витанов.

Помолен от EURACTIV да обясни конфликта си с ръководството на БСП, Витанов каза, че тези различия са формулирани в декларация от четири точки, приета от близо 300 опозиционно настроени социалисти в неделя.

„Всяко различно мнение се цензурира или се санкционира. БСП се превръща в псевдо-патриотическа и антиевропейска партия“, казва още Витанов пред базираното в Брюксел издание.

„Единствената причина, поради която бяхме изключени е, че искахме оставката на председателя на партията. БСП се превръща в антиевропейска партия. Дори вчера на конгреса се говореше за подкрепа на референдума на „Възраждане“ срещу еврото. И не само. БСП се превърна в партия с двоен стандарт по отношение на корупцията. Знаем, че дори заради съмнения за корупция преди бяха остракирани хора, а днес, когато имаме информация от стратегическия ни партньор САЩ, ние заставяме в защита на хората, обвинени в корупция. Това са двойни стандарти, които според не могат да бъдат приети добре от българските граждани“, коментира Витанов пред EURACTIV. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

1

ImBlack

13.02 2023 в 13:05

БСП като наследник на БКП не е демократична, а тоталитарна партия и"другарката" Нинова го доказа нагледно, че не са никакви социалисти, а болшевики!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки