Кирил Вътев: Надценката на млечните продукти е до 70%

Украйна не е част от ЕС и тя не работи по европейските изисквания, които оскъпяват себестойността на продукцията, каза още земеделският министър

OFFNews 23 септември 2023 в 10:08 2782 3

Кирил Вътев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Вътев

Установихме, че най-големият дял от добавената стойност остава в търговеца накрая. При млечните продукти се стига и до 70% надценка в магазина.

Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев пред Нова ТВ, като подчерта, че ситуацията е подобна и с останалите стоки.

За да имаме по-евтини продукти, трябва да се вземат доста по-сериозни мерки. Само вносът от Украйна няма да реши проблема с цената на продуктите, смята Вътев.

"Украйна не е част от ЕС и тя не работи по европейските изисквания, които оскъпяват себестойността на продукцията. Украйна не произвежда за първа година тези продукти, тя продава своите зърнени култури в цял свят. Има страхотен контрол, който дори е завишен вследствие на войната. Ако всички работим по едни и същи правила, няма на кого да се сърдим. Може би Европа и ЕК трябва да се замисли доколко вдигането на себестойността на продукцията е адекватно", каза още министърът.

По думите му две седмица след поемане на поста министър на земеделието той е разпоредил проверка на цените от рафта в магазина до фермата.

"В България липсва закон за търговията с аграрни продукти. Такъв закон ние нямаме. Липсва закон за кооперативите. А те са свързани. Лошото е, че всички искаме веднага да има резултат. Но имаме мерки, които не могат веднага да дадат резултат. Ако променим час по-скоро, тоест ако въведем закон за търговията с аграрни стоки, много неща ще се променят, защото в момента по-силният натиска по-слабия", каза още Вътев.

Министърът обясни, че този натиск слиза до фермата и до полето, където вече няма кой да бъде натискан.

"Не можеш да натискаш градината. Тя трябва да бъде полята с вода, трябва да бъде наторена, трябва да бъде пръскана с препарати за растителна защита, за да оцелява продукцията. Тоест разходите там са едни и същи", категоричен е Кирил Вътев. 

Според него българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано.

"И причината е, че е в насипно състояние. Хората нямат вина, но те са се фокусирали върху субсидиите като спасително средство. Тези субсидии се полагат на земеделците и затова поискаха да ги получат веднага. Така че нищо повече от това, което им се полага, не е решено. Реши се да им се дадат веднага", каза още той. 

По думите му земеделието трябва да стане национален приоритет и няма никакво значение кой ще е министър.

"Не трябва да се отклоняваме от тази тема. Трябва да имаме една 30-годишна прогноза, на базата на която да направим една перспективна програма за развитието на земеделието в България", подчерта Вътев.

По думите му всеки български производител се бори сам: "Ние се конкурираме с изключително добре организирани и мощни кооперативи. С много мощни аграрни камари. Ние сме единствените, които нямаме кооператив".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

ПР

23.09 2023 в 12:21

Не знам,правилно ли чух наскоро,че от производител,литър краве мляко,чини 0.80 лв.?!
Имам бегла представа,как дребен фермер,отглежда 32 крави.Близки приятели сме,някъде в подножието на Планината.От София съм.Такъв дивен луканов/БКП/глад беше през 1990 г.!Отидох на село,с приятел,под наем,започнахме"бизнес"с отглеждане на пилета в запуснато ТКЗС.И за цял живот запомних,как малък човек,се бори за хляба и оцеляването.Да живее назначеното прекупвачество!Над 70% е,вЕрвате ви!

12078

2

edin slep

23.09 2023 в 11:36

Ами прав е, хубаво е да се започне с кооперативи, комасация без изкупуване.

7925

1

Trabajo

23.09 2023 в 10:44

"кооператив" (това на руски; "кооперация", на български език)
има там, където има средни и дребни стопани - самостоятелни и независими хора.
където има селски барони с властови протекции - там има крепостни селяни и феодализъм.
 
X

Да помогнем на украинските деца!