Кирил Петков защити идеята за създаване на европейска армия

Има много сериозни причини за смяната на ръководството на "Булгаргаз" – изборът на доставчици и как част от търговските сделки са били направени, каза министър-председателят

OFFNews 29 януари 2022 в 11:19 6995 3

Снимка Министерски съвет/пресцентър

Кирил Петков подкрепи идеята за създаване на европейска армия на френския президент Еманюел Макрон.

"За да може човек да прави независими решения, той трябва да има независим капацитет и независим ресурс. От тази гледна точка, аз мисля, че президентът Макрон има доста силна позиция в тази насока, за да има собствен избор Европа, за да не бъде консуматор на сигурност, а да бъде създател на сигурност",  заяви премиерът Кирил Петков в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Той предупреди, че не трябва да има много паралелни съюзи, защото хората и техниката са едни. Ако се създава такава армия, тя трябва да надгради отношенията между ЕС и НАТО, а не да се конкурира с Алианса.

Северна Македония

Кирил Петков коментира и отношенията между София и Скопие с думите, че страните на Балканите трябва да спрат да мислят само национално и да гледат регионално. Той допълни, че балканските страни имат голям пазар - като този на Франция. 

"Ние правим промяна на цялата рамка на диалога. Когато се концентрираш само върху проблемите, първо, изпускаш всички възможности и, второ, проблемите стават нерешими."

Той отхвърли тезата, че при разговорите му с македонския му колега Димитър Ковачевски историята е останала на заден план и обясни, че сключените меморандуми и постигнатото съгласие за транспортна свързаност и икономическо сътрудничество ще дадат тласък на диалога.

Петков е настоял историческата комисия да договори включване в учебниците на историческите личности, за които Скопие и София вече са постигнали съгласие. Той обясни, че подходът за цялостна промяна на македонските учебници наведнъж няма да проработи и допълни, че от постигането на съгласие със Северна Македония по всички теми и последващото решение на България да пусне Скопие да започне преговорите за членство в ЕС, ще трябват още поне 15 години до фактическото присъединяване на страната към Съюза. По думите му през тези години двата народа ще имат време окончателно да се разберат.

"Всички групи, които не споменават думата "добросъседство", са врагове на този процес" - отговори той на въпроса кой пречи на преговорите със Скопие.

НАТО, Русия и Украйна

Премиерът определи искането на Русия за изтегляне на НАТО-вските сили от България и Румъния като "доста странно". Страната е равноправен съюзник на Алианса - подчерта Петков и повтори, че България ще модернизира поетапно армията.

Противоепидемичните мерки

Противоепидемичните мерки гарантират работещата икономика, каза Петков. Ако днес в България имаше по-висок брой ваксинирани, част от мерките биха отпаднали.

"Ако се ваксинирате днес, Вие гласувате да не се затварят училищата и детските градини утре."

Петков добави, че ваксината не пази от заразяване, но гарантира, че ваксинираният няма да попадне в интензивно легло.

Съдебната реформа

Кирил Петков коментира, че за да има съдебна реформа, трябва да има истинска антикорупционна комисия. По думите му именно КПКОНПИ трябва да разгледа санкционираните по "Магнитски". Щом САЩ са видели проблемите от 8000 км., е крайно време и България да ги види - отбеляза той.

Смяната на ръководството на "Булгаргаз"

"Мораториумът върху цената на тока трябва да отпадне, когато КЕВР е с нови хора, така че да сме сигурни, че техните решения ще защитават всички граждани", заяви Петков пред журналисти на годишния форум на "Дарик радио".

Той бил информиран за много сериозни причини за смяната на ръководството на "Булгаргаз" – изборът на доставчици, как част от търговските сделки са били направени. "Имаме по-високи цени на газа, отколкото трябва да имаме. Не може да се събуждаме на 1 януари и КЕВР да казва, че цените на газа се качат с още 30%", коментира той. 

Премиерът каза, че изборът на новото ръководство е изцяло на БЕХ и енергийния министър.

По думите му, ако имало работещ регулатор, то той щял да постави под съмнение искането на "Булгаргаз" за повишение на цените.

"Автобиографиите на всички тези хора ще бъдат гледани критично. Аз се доверявам на министър Николов, а той на БЕХ, че тези хора са годни да свършат работата", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови