Кирил Петков: Време е ГЕРБ и ДПС да признаят, че са управлявали заедно

Христо Иванов призова да се спрат спекулациите с Конституцията. Идеята, че един човек е казал и всички останали са се наредили като овчици и са гласували, е унизителна за всички, смята той

Кристина Минчева 02 април 2024 в 13:27 2572 5

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов заявиха, че е време ГЕРБ и ДПС да признаят: управлявали са заедно и ще продължат да го правят. А дали малката коалиция ще води разговори с ГЕРБ след изборите ще се реши след вътрешно обсъждане. Атанас Атанасов пък призова служебният премиер Димитър Главчев да не включва в кабинета си сегашния министър на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов, защото му нямат доверие. 

"Време е Борисов да каже, че си говори с Пеевски. Няма гласуване, в което да не са заедно. Те са "неформална коалиция", която ще управлява и след изборите. Няма нищо лошо, но трябва да си го кажат. Както все едно аз да кажа - с ген. Атанасов и Христо Иванов няма да управляваме заедно. Не, ние сме заедно, защото сме коалиция", коментира Петков.

По отношение на възможните разговори с ГЕРБ след изборите Иванов отбеляза, че "на база на споразумението, което предложихме, ще търсим разговори".

"Въпросът е гражданите да ни гласуват доверие", изтъкна Христо Иванов.

В края на март Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС заяви в ефира на БНТ, че не е изключено след изборите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново да седнат на масата на преговорите.

Христо Иванов отговори на думите на Борисов, който заяви, че не е участвал в процеса по промяна на Конституцията и е гласувал доверие на самия Иванов така:

"Няма как да кажеш, че не знаеш какво е писано в Конституцията. Ти казваш на депутатите си да натиснат бутона. Време е да си поемете отговорността”, заяви той.

По думите му има разлика между политическо решение за текстове, разработването им и кой ги е внесъл. Различно е и кой ги е гласувал и кой е авторът им. Иванов смята още, че "много се спекулира с темата".

"Лошото в случая е, че както президентът, който също се опитва да прави кампания в случая в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше това, така и фактът, че бяхме пратени на избори, преди да завършим Конституцията. Имаше Закон за служебното правителство, който трябваше да бъде приет и нямаше време да се случи. Оттам нататък - работата по текстовете - имаше конституционна комисия, тя е работила по конкретните текстове. На всеки един етап е имало преговори и са постигани някакви компромиси, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал и всички останали са се наредили като овчици и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание", добави Иванов.

Атанас Атанасов поясни, че когато са се обсъждали промени в основния закон, те са избрали управителят на БНБ, подуправителите, председателят на Сметната палата и неговите заместници, омбудсманът и неговите заместници, както и председателят на НС да са лицата, които могат да бъдат назначавани от президента за служебен премиер, защото те се избират от НС. 

Той призова служебният премиер да не включва в кабинета си Калин Стоянов, защото "това министерство (МВР) с този министър не е надежда институция.

"Служебният министър-председател би било добре да чуе гласовете на основните политически сили как смятат те, че трябва да изглежда служебното правителство, което организира изборите", препоръча Атанас Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

5

Владè

02.04 2024 в 15:03

Кире, дайте нещо смислено и оригинално. Изхабихти съ.

4038

4

Moirae

02.04 2024 в 14:40

То се знае от много време, че заедно правят пари от власт, по техен модел. Не са го разгласили, защото ГЕРБ се пазят, но се знае, че са заедно като пясъка и морето.

-1395

3

AlexT

02.04 2024 в 14:20

4.. Предупреждавах ги и не само аз ,..:))
И на Кирето да му се забрани да говори , изобщо...:)) Само глупости бликат от устата му ..
Мафията пак ги изигра..!! А те, вече, са готови да управляват с нея и ..след изборите !!??
И ако, на власт дойдат, пак, ГЕРБ-ДПС + радевци, ниновци копейки , някой други, виновни няма да са те ,
а ПП-ДБ лидери, ръководства, ‘реформатори, ‘’умове’’ доцентски и академици ???? , мухльовциииииии...оставка ..!
Стана много дълго и затова толкова засега , с ‘’две думи’’ , от мен

-1395

2

AlexT

02.04 2024 в 14:16

3..Всеки един от нас, вече , може да има повече досъдебни, срещи със съдебни изпълнители, данъчни, даже и с ДАНС ..????, но Боко, Боко сикаджията е кристално чист, бял, почтен сикаджия, честен, морален, без нито едно петно , някакво, заразлика от ....нашите ...:))..петна, биографии, минало и т.н...Хахахахахаааа
И дойде времето, изведнъж, един морален сикаджия , да каже: „ Аз искам министри, други някои- не давам да се сменят, трето- не съм виновен за нищо:) : ПП-ДБ са виновни , нахални, алчни, нагли , и т.нн...за новите избори ????
И започнаха разходките на марчето и шушумигата денков- преговаряха ::))..
Елементарна игра , номера , на крими бухалкаджия, който вече, уви, е без нито едно обвинение, за нищо престъпно и т.н...
Та, с две думи, мина времето на тарикатите кирета, христовци, атанасовци, денковци- мафията пак иска и е на власт / със служебния //..???? Така става, когато си мислиш,че си политик,а всъщност – лапнишараан, преговарящ и управляваш ... с Мафията ..????. Предупреждава

-1395

1

AlexT

02.04 2024 в 14:15

Винаги се усмихвам,като чуя, тези дни, хвалбите на денковото правителство / с марчето и други / , министри, анализатори ..:))
Разбира се ,че бяха постигнати доста неща :пенсии, вагони за БДЖ, помощ за Украйна, даже в демографията- раждаемостта , заплати и т.н..
Нищо лично или остра критика, някаква ,от мен , но :
Но досега не съм чул анализатори, журналисти, политолози и политици да споменат най- важната причина, това , тези постижения , да станат..:))
А те са : Мафията : лицето Пеевски- получи присъда по Закона ‘’Пеевски”, а Боко сикаджията – изпадна в паника, след като финансовия му министър- Горановчето/ къде изчезна / и той получи честитка / присъда / по Закона Магнитски / ..????
Боко трепереше, като при силна треска ????
Мафията трябваше да отстъпва ,да даде крачки назад, в ограбването ни , тя трябваше да стане ‘’морална, загрижена, възпитана,не толкова алчна, нагла, тихо говореща , вече , като Боко треперугата ..Изплуваха ’’Барселони, Турски потоци, пари кеш- и магистрали, ‘
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки