Кирил Петков: Руснаците предложиха прозорец от час и половина за евакуация на моряците

Мая Младенова 15 април 2022 в 12:09 11522 3

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков посети тази сутрин комплекса "Марица изток" говори тази сутрин пред репортери по актуални теми и разказа малко повече подробности около евакуацията на българските моряци от кораба "Царевна" в пристанището на Мариупол, Украйна.

Той повтори, че през цялото време е имало контакт с кораба:

Дори през моя телефон съм включвал в неделен ден и близки на моряците да говорят с тях. Имахме готова група и три пъти сме били в готовност да ги изкараме от кораба. Едновременно с това говорихме и с украинската, и с руската страна, защото не знаехме коя от двете страни ще завладее пристанището. В момента, щом се упокои боят, реално един от моряците беше отишъл до руската част, и когато те дадоха възможност - прозорец от час и половина, съгласувах го веднага това с военно разузнаване и те ги поеха оттам. Сега хората са в абсолютна безопасност, центърът към МВнР е вече в директна връзка и едновременно с това координираме буквално логистичната задача да ги върнем. Моето предположение е, че ще бъде най-вероятно понеделник идващата седмица."

Той коментира и ситуацията в коалицията по конфликтни теми.

"Няма разцепление в коалицията - така директно да се каже. Но това, което ние сме обещали на нашите избиратели, е че ще работим принципно. Тази мантра "стабилност на всяка цена" не е при нас. При нас е "стабилност, когато спазваме принципите, които сме обещали на гласоподавателите", заяви премиерът.

Петков обяви, че очаква кандидатурата на Любомир Каримански (ИТН) за гуверньор на БНБ да не бъде подкрепена днес в парламента. Според него след отхвърлянето ѝ в залата коалицията трябва да излезе с общ кандидат. Предложението на ПП е, ако три от четирите партии не одобрят кандидата, издигналата го партия да го оттегли - и това да се превърне в правило за този тип ситуации. 

По повод предстоящите си посещение в Северна Македония той коментира, че не е подписвал споразумение – каквато информация се появи в медии. 

Петков отрече слуха, че ще бъде сменен външният министър Теодора Генчовска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

15.04 2022 в 14:28

Активирали са тролове да повтарят, че премиерът Лъже. Само пишат, че лъже. С повторения не веднъж са ви набивали мисли и внушения в главите. И какво лъже? Не казва ама аре да натроли за копейки.