Кирил Петков призова служебния кабинет да осигури Акт 16 на газовата връзка с Гърция

Мая Младенова 29 юли 2022 в 13:06 2671 5

Кирил Петков

Снимка БГНЕС

Кирил Петков

Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август, обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

Проектната компания (ICGB) е поела ангажимент да осигури акт 15 и 16 в рамките на следващите четири седмици. Цената газа пада допълнително, когато имаме акт 16, каза Петков. Той отбеляза, че ползите от интерконектора ще се отразят пряко на живота на хората, точно когато идва зимата, и изрази надежда, че проектът наистина ще бъде завършен в този срок.

"След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконекторната газова връзка с Гърция, сега имаме напредък по финализирането на документалната част, за да влезе в експлоатация. Имаме Акт 14", каза Петков.

Газовата връзка е ключова, защото трябва да осигури възможност за газ от алтернативни на руските доставки.

"През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект. Т.нар. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на "Газпром". Правителството доказа, че този проект може да бъде довършен в следващите шест месеца", посочи премиерът в оставка.

По думите му, акко в следващия месец не се стигне до Акт 16 въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че "отново сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ".

Издаването на двата акта трябва да се случи по времето на служебния кабинет, който президентът Румен Радев ще назначи в идните дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

5

fiki

29.07 2022 в 14:56

Още чакам някой антиваксър да ми обясни защо храни КП, винаги се започва едно буксуване и такова мисловно затлачване.. накрая се стига до абсолютно нищо или някоя новина на пик.бг

12073

4

IvanofRumen

29.07 2022 в 13:58

Служебният кабинет на Радев подкрепен от рашистката федерация няма да осигури нищо, което ощетява гнома Путлер.

2210

3

fishcake1

29.07 2022 в 13:30

Значи и двамата по-долни не могат да измислят друг кусур, освен как се усмихвал Петков, как изглеждал... Пичове, явно не ви пука, че се спря кранчето за корупция на капитан Андреево, строежите на магистралите и се почна с обрача на фирми на Доган.

По-добре идете в някоя хубава страна като Таджикистан, където корупцията няма изкореняване.
 
X

Подкастът на OFFNews