Кирил Петков: Превес на квотата на НС в прокурорската колегия вкарва демокрация в процеса

OFFNews 30 юли 2023 в 12:42 2378 2

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/архив

В предложенията за промяна в Конституцията има много големи промени. За пръв път ще се раздели ВСС и за пръв път НС ще има превес в избора на прокурорската колегия. 

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков по БНР. Ако прокуратурата е превзета, хората, които държат тези властови ресурси, имат пълен контрол над голяма част от обществените събития, без да участват в избори. Вкарвайки НС да бъде водещата квота в прокурорската колегия, ние отпушваме този цикъл и даваме светлина и демокрация в този процес. Ако демократично избраните народни представители могат във времето да променят прокурорската колегия, това означава, че вкарваме демокрация в този процес, обясни той. 

По думите му до този момент прокурорската колегия е била капсулирана. Според него от промените няма да има бърз резултат, но въпросът е системата да бъде изсветлена. 

Ако обществото не е готово за такива промени, никой не може да му помогне, категоричен е съпредседателят на ПП-ДБ.

Цялото общество е потресено от случая в Стара Загора, коментира още Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

30.07 2023 в 15:00

глупости, блс, глупости

Браво, Кириле

12021

1

bls

30.07 2023 в 12:58

От една страна на тоя трябва да му забранят да говори публично. От друга- добре че говори за да се види колко е несъстоятелен откъм интелект. Да кажеш, при разделение на властите, че такава намеса на законодателната в съдебната власт е "вкарване на демокрация" показва пълна липса на разбиране на принципа за разделение на властите, или абсолютен дебилизъм и наглост в този, който говори такива глупости.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки