Кирил Петков пред ''Политико'': Сърцето ми е с Украйна, но трудно ще им дадем оръжия

OFFNews 12 март 2022 в 13:21 6082 7

Снимка БТА/Архив

Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си и да достави оръжие на Киев. Това заявява в интервю за изданието „Политико“ премиерът Кирил Петков, предаде БГНЕС.

Изданието уточнява, че Петков е станал министър-председател, точно когато Русия увеличи заплахите си към Киев и започна да трупа войски по границите на Украйна. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва, пише „Политико“.

„България вече не е "мека" страна, която има само балансиращи действия“, казва Петков малко повече от седмица след започването на войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем“, добавя той.

Пред изданието Петков отхвърля идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

„Никак не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, казва българският премиер.

Петков заява символичната си подкрепа за членството на Украйна в ЕС: "Украйна ще получи моя глас днес.

„Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама“, коментира той. Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома, отбелязва „Политико“. 

Българският премиер признава, че за България ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.

Петков не одобрява идеята за забранена за полети над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва, пише още "Политико".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

11

Bace7

13.03 2022 в 17:12

Как беше оня виц...в българското правителство по времето на ген.Янев имало само двама с топки, ама Корнелия не се брояла, щото била жена.

2073

10

Johnny B Goode

13.03 2022 в 16:30

Сърцето му е с Украйна, ама няма топки.
А на оная тлъста пача от БСП и сърцето и гъза и портмонето и са с Русия.

-1200

9

Vas_sashk

13.03 2022 в 12:45

Uygar, не е известно Киро да е вентрилоквист, така, така че …

-1200

6

Vas_sashk

12.03 2022 в 22:19

“ Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем“ -искаме и МП да не е лъжец а да му вярваме и да спазва а не да нарушава конституцията, ама май само с искане не става

643

4

mnbvcxz

12.03 2022 в 14:55

Номер 2, пий си хапчетата и не се хаби по форуми. А иначе Украйна е съвсем сама с милиардите на САЩ. Кеф им залпово оръдийце да си пострелят, кеф им биологично оръжийце да пуснат... Е верно, предимно срещу своите, ама пак е нещо.

-8580

2

За първи път да се гордея с министър-председателя ни.