Кирил Петков определи решението на парламента като историческо

Сега е време правителството на РСМ да поведе своята нация

OFFNews 24 юни 2022 в 16:27 3748 5

премиер

Снимка ЕПА/БГНЕС

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков определи като историческо днешното решение на Народното събрание да отмени ветото си върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. 

"Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на предложението за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз”, написа министър-председателят в оставка в туитър.

От Брюксел, където е на Европейски съвет, Петков каза, че трябва да благодари на доста хора, помогнали да се стигне до този резултат.

"Започвам от външния министър Теодора Генчовска, която каза ясно, въпреки натиска от партията, която я е издигнала да каже нещо друго, каза ясно, че това е най-доброто решение за България. Благодаря ѝ за смелостта въпреки постовете във фейскбук на Слави Трифонов", каза Петков, цитиран от БНТ.

Той благодари и на депутатите, които "са събрали нужната подкрепа за толкова отговорно решение".

"Това, което европейските лидери оцениха, е, че България направи своята стъпка. Оцениха, че това решение е решението, което френското правителство, ЕС реално подкрепя и осъзнава, че българските изисквания стават европейски. Сега е време за правителството на РСМ да поведе своята нация. От тях зависи в момента да кажат, че искат да са част от ЕС и са готови да направят стъпките, за да стане реалност", каза Петков.

Премиерът изрази надежда, че с помощта на европейската дипломация и НАТО-вските партньори РСМ ще преодолее вътрешните трудности.

Петков заяви още, че всички европейски лидери са ни поздравили за това, че сме заели проевропейска позиция - от Еманюел Макрон, Шарл Мишел и Олаф Шолц, до Урсула фон дер Лайен.

А в интервю за електронното издание "Политико" Кирил Петков призовава северномакедонския си колега Димитър Ковачевски да бъде "храбър" и да приеме предложението на френското председателство, което ще отвори вратата за започване на преговори за еврочленство.

Петков казва, че знае, че това е "тежко" решение и има риск да доведе до падане на правителството на РСМ, но "така това управление ще остане в историята".

Премиерът допълва, че компромисът, предложен от френското председателство, трябва да се приема като европейски, а не само като споразумение между България и Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1687

5

Пенчо Прикарчин

24.06 2022 в 18:32

Копеле, какви национални интереси са предали!? За мен интересът е да сме в ЕС и далеч от рашистите и много се дразня, като псевдо патриотите говорят “от името на целокупния български народ”, че ветото не трябвало да се сваля. Никой не ме е питал, че чалгарят да говори от мое име! Аз съм за Македония в ЕС, а като искам да отида на екскурзия в тайгата, звънкам на Адвоко и отивам. Ае сички разбирачи у канавката, моля :д

936

3

escrin

24.06 2022 в 17:35

Cipolino, и какъв е смисълът да се представяш за сърбин, след като си най-обикновен циганин от "възраждане". Мислиш, че не си личи ли? Трудна работа.

1687

2

Пенчо Прикарчин

24.06 2022 в 17:23

Хаха, копеле, ноо си зле :ь

 
X

Да помогнем на украинските деца!