Кирил Петков определи като ''нереалистична мечта'' управлението без ГЕРБ

Йорданка Веселинова 09 март 2024 в 11:48 2883 3

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ

"Нереалистична мечта" е управлението без ГЕРБ на този етап, стана ясно от думите на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков по време на третата Национална конференция на "Да, България". Петков обаче добави, че това би било възможно, но в бъдеще.

"Когато нашата общност от малцинство стане мнозинство, тогава и т.нар. сглобки ще останат в историята. До тогава, за съжаление, нямаме никакъв друг начин да придвижим държавата напред, игнорирането на другите общности е една нереалистична мечта."

Той каза още, че демократичната общност трябва да е обединена, за да изведе страната напред. По думите му този процес няма да е кратък, лесен и постижим само с "три хода и шах и мат". Съпредседателят на ПП-ДБ добави, че различията не трябва да се превръщат в причина за разединения, а напротив - в името на България трябва да се работи заедно. 

"Заедно сме по-силни, по-знаещи и по-можещи. Другото нещо, което ми отне много време да разбера, е че ние не сме сами. Другите общности също са там. Има една голяма общност, която просто не иска промяна - не защото са лоши хора, а просто защото се страхуват, че промяната ще накърни интересите им...Тази общност е там. Ние не можем да я изпарим."

С тези си думи той определи симпатизантите на ГЕРБ. Петков коментира и привържениците на БСП, ДПС, "Възраждане".

"Една от големите грешки на нашата общност е чувството, че ние знаем и можем повече и трябва всички общности да ни слушат."

Петков бе гост на форума на партията на Христо Иванов. Изказването му идва броени часове преди преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Двете коалиции имат само няколко дни да решат дали сглобката ще стане в коалиция, или прогнозата на Бойко Борисов, че "няма никаква надежда" и предстоят нови избори ще се сбъдне. В понеделник и вторник предстоят консултациите при президента Радев, като очакванията са той да връчи първия мандат на ГЕРБ още в сряда. 

В речта си Петков защити съпартиеца си Асен Василев и заяви, че и кметовете на ГЕРБ предпочитат него пред предишния финансов министър на Борисов Владислав Горанов. Миналата седмица на няколко пъти Борисов настоя за оставката на Василев, като от ПП-ДБ го защитиха и заявиха, че не е разумно финансовият министър да се сменя в годината, в която страната се подготвя за еврозоната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

100

3

Балканец

10.03 2024 в 08:02

Кирил Петков е лъжец и популист, и не трябва да му се вярва на нито една дума.

Колегата dolivо трябва да се запознае най-малко с данните за турски поток, преди да разграничава раша от гербдпс.

Сглобка-неперфектна?!?
Както и да наричат предателството пред избирателите си, то си остава предателство.

В този ред на мисли, ппдб са практически вече извън управлението и това е закономерно, но не съм наясно какво ще правим с плявата в обществото. Тези, които не помнят какво им е обещано вчера.

Вгъзраждане остават да го играят опозиция, итъпънарите нямат два последователни хода, корнито може на пленум на партията-майка да я помолят да се положи до г.димитров… забавен, но опасен момент, а именно когато най-здравата част от обществото ти е парламентарно непредставена.

-98

2

br.bravo

09.03 2024 в 14:52

Нереалистично прост!

22548

1

dolivo

09.03 2024 в 11:57

прав е

само дето много вляво бие, ама с тоя електорат как да вземеш власт демократично без подаръци соц

свикнали всички "кой ще ни оправи, кой ще ни даде пари", това е положението

ББ с 200, или сглобка неперфектна

Иначе СССР и бай ви Резидент
 
X

Да помогнем на украинските деца!