Кирил Петков не изключва разговори с ГЕРБ и БСП

OFFNews 05 ноември 2021 в 17:00 2258 0

Не е изключено да се водят разговори с ГЕРБ и БСП, заяви в интервю за "Дневник" лидерът на "Продължаваме промяната" и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков.

Той посочи, че най-важните приоритети на партията ще бъдат антикорупционната реформа, смяната на главния прокурор, реформата в прокуратурата, както и вземането на спешни мерки за справянето с пандемията.

Петков бе категоричен, че партията му няма да работи с ДПС заради "средния пръст", който от движението са посочили на хората във Велико Търново и Благоевград с издигането на Делян Пеевски за водач на листите.

Той обаче допусна работа с ГЕРБ, но само ако депутатите от партията на Бойко Борисов подкрепят смяната на главния прокурор, осъждането на всички хора, замесени с кражби от високите етажи на властта. Петков заяви, че преди това разговори с ГЕРБ няма да се водят - т.е. няма да се иска подкрепата или да бъде подкрепено правителство на ГЕРБ. По думите му с тази партия няма да има съвместно управление, за да може "ГЕРБ да се изчисти от греховете си".

Той не изключи и разговори с БСП, особено с по-младите членове на партията.

Петков каза, че активен диалог има с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Той изтъкна, че не влизат в политиката с его, както и че ще има разговори и с "Има такъв народ", въпреки че именно от ИТН тръгна скандалът с двойното му гражданство, както и обвиненията за кражба на интелектуална собственост към Асен Василев.

Лидерът на "Продължаваме промяната" беше категоричен, че разговори ще има само ако тези четири най-важни приоритети се припознаят и от другите партии.

Главният прокурор да стане администратор в прокуратурата

"Продължаваме промяната" ще настоява не само за оставката на Иван Гешев като главен прокурор, но и промяна на длъжността.

По думите на Кирил Петков обвинител №1 трябва да бъде контролиран, а не "над него да има само Господ". Той предложи, че работеща идея би била главният прокурор да е вид администратор на държавното обвинение.

Кирил Петков - министър-председател?

Лидерът на "Продължаваме промяната" заяви, че не се вижда непременно като премиер на страната. Основната му цел е да бъде депутат на промяната, но допълни, че ще се чувства по-добре в изпълнителната власт.

Петков обаче каза, че това няма да бъде ултиматум.

Той отговори задочно и на Тошко Йорданов, който вчера заяви, че в никакъв случай Петков не трябва да влиза в изпълнителната власт, защото там е излъгал (става въпрос за двойното гражданство). Според бившия икономически министър това е само политическо говорене.

Той подчерта, че в МС трябва да са хора с капацитет, а не те да се избират само на базата на политическа принадлежност.

Коалиция между ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП?

"Аз лично ще изляза на жълтите павета. Ще протестирам!"

Това заяви Петков в отговор на въпрос дали обединяването на ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП в ЦИК при приемането на броенето на разписките от машините е знак за бъдеща коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови