Кирил Петков: Да изчистим този въпрос - коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да има

Децата ни си тръгнаха, защото изоставащите им съученици станаха управляващи, заяви Мая Манолова

Даниела Добрева 05 ноември 2021 в 23:09 10603 2

Да изчистим този въпрос - коалиция с ГЕРБ и ДПС няма да има, обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред БНТ. Той очерта и партиите, с които формацията има принципно разбиране - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и отправи призив за подкрепа и към "Има такъв народ".

"Едва след това може да започне разговорът за политики и управление на кризите", бе категоричен Петков. 

"Смятаме, че този път трябва да имаме правителство. То трябва да е честно пред хората, така, че да почувстват ефективността му още в първите месеци на следващата година", обяви Любомир Каримански от ИТН. 

Според Христо Иванов кризите са сложен възел, който партиите трябва да решават заедно. Но първата стъпка за решаване на политическата криза и ликвидирането на корупцията, за да се преодолее кризата в държавността.

"Корупцията е в основата и затова трябва да излекуваме българската държавност от нея. Въпросът е "нито глас за Пеевски" като пример за този порок. ДПС подскачат, защото искат отново да влязат във властта. Мнозинството от избирателите искат край на този модел, иначе ги обричате на политическа изолация", заяви Иванов.

И представителят на ГЕРБ Деница Сачева, и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев отрекоха да се водят разговори на високо ниво за коалиция между двете партии. Цонев обаче бе категоричен, че ако партиите на промяната не могат да съставят правителство, това ще направят старите партии. 

"ДПС не е водила разговори с никого за правителство. Ще направим старите партии коалиция, като не можете вие. Ако в следващия парламент 4-те партии имат 121, пак ли резултатът е същият? Навсякъде ни питат защо няма правителство. Ние ще направим всичко възможно да има правителство този път", обяви Цонев.

Според него Сарайският модел е дал тласък на страната към НАТО и ЕС.

"Това е моделът, който пази страната ни. Проблемът на държавността е кръгът "Капитал", абонирани са за властта от 25 г. Това е пленената държавност по думите на Христо Иванов", заяви заместникът на Мустафа Карадайъ. 

Деница Сачева пък се възмути от пренебрежението на другите партии към волята на народа, който гласува за ГЕРБ.

"Няма разговор с ДПС. Но когато говорим за бъдещ правителство, вие трябва да се съобразявате с волята на народа. Ако 650 000 души са избрали ГЕРБ, не можете да кажете, че те не могат да бъдат уважавани", обърна се тя към Кирил Петков с уточнението, че ГЕРБ има повече гласове с "Продължаваме промяната".  

Мая Манолова от ИБГНИ обяви, че след 14 ноември вариантите за съставяне на правителство са два - старите партии ДПС и ГЕРБ, и кабинет на формациите на протеста.

"Хората очакват промяна, би следвало да има и действия. Общо действие бе подаването на жалба срещу скандалното решение на ЦИК за контролните разписки. Въпросът е дали БСП ще продължи да настоява за това", посочи Манолова.

Георги Свиленски от БСП пък се възмути от "това подскачане" на Манолова за контролните разписки. Той бе категоричен, че те трябва да се преброят, за да няма съмнение за манипулации на вота. А по въпроса за бъдещото правителство отсече:

"Без БСП няма да може да стане правителство. Най-важното е да има кабинет, другото ще е катастрофа. И ГЕРБ, и ДПС не са партиите, с които можем да правим коалиция", бе категоричен той.  

За ваксините

Деница Сачева обвини служебното правителство, че през цялото време се занимавало с изчегъртване на експерти и започвало от нулата, вместо да провери има ли достатъчно кислород в болниците, да надгради направеното от ГЕРБ и да започне информационна кампания, както и да подреди болниците. Според нея високата смъртност от COVID в страната и ниските нива на ваксинация се дължат на "липсата на доверие помежду ни", защото всеки, който идва на власт, мисли, че всичко започва от него.

Кирил Петков предложи като вариант за излизане от кризата със сертификатите за COVID-19 да се правят масови тестове за антитела и ако се окаже, че човек има достатъчно, да се издаде нещо подобно на зелен сертификат за 2 месеца. Според него кампанията за ваксинирането срещу вируса е трябвало да започне по-рано. 

Христо Иванов смята, че единственото дългосрочно решение е ваксинирането. Той напомни предложението на ДБ всяка партия да излъчи експерт и да започнат преговори, но никой не се отзовал. Според него трябва да се започне с план какво ще се прави догодина. "Планиране и ваксинация му е майката", обяви Христо Иванов.

Йордан Цонев обяви, че огромният проблем с пандемията има комплексни причини. Въпросът бил сложен, защото се дължи на специфичната народна психология и липса на политически лидери. А в такива ситуации те поемат нацията. Докато България се чудела какво да прави, Европа вече мисли за постпандемията.

За болниците

"Хванах се за главата, докато бях в Ямбол, виждайки местната болница. Пациентите там се пренасят в одеяла. Лечебното заведение се нуждае от 25 млн. лв., за да бъде завършено. В същото време всяка година в здравеопазването изтичат 5,6 млрд. лв. Въпросът е какво правим със здравната криза, коментира Кирил Петков

Според него, когато един директор на болница получава 80 000 лв., а един млад лекар се чуди как да оцелее, той търси перспектива на Запад. 

За автомагистрала "Хемус"

Според Деница Сачева вътрешният министър Бойко "Рашков винаги се активизира преди избори". Всичко, което той правел до момента, тя определи като медийна бомба - така било и с подслушванията, и с др. Досега Рашков не дал нищо в прокуратурата, за да бъде доказано обвинението.

Как си представяте България

Мая Манолова: Справедливост за всички. Децата ни си тръгнаха, защото изоставащите им съученици станаха управляващи.

На това Деница Сачева отговори, че докато е била на власт, ГЕРБ е инвестирала 2 млрд. лв. в образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Krum Savov

06.11 2021 в 03:16

Киро им го даде както си трябва.
Продължаваме промяната на 14-ти.
 
X

Да помогнем на украинските деца!